A burgonya helyettesítő zöldségek sokkal különlegesebb ízvilággal ajándékoznak meg bennünket, ráadásul egészségesebbek is, mint a krumpli. Izgalmas ízüknek köszönhetően a már jól megszokott étrendünket is feldobhatjuk a fogyasztásukkal. Lássuk, melyek a legegészségesebb zöldségek, melyeket kipróbálhatunk!
Batáta, azaz az édesburgonya
A szóbeszéd ellenére már most az elején jobb tisztázni, hogy a batáta nem tartozik a burgonyafélék családjába. A batáta nagyon egészséges, hiszen béta-karotint, C-, A-, B-vitamint tartalmaz és képes tökéletesen helyettesíteni a hagyományos burgonyát. Alacsony glikémiás indexének és magas fehérjetartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az édesburgonyát leginkább a piacokon lehet megvásárolni. Válogatás közben törekedjünk arra, hogy minél kisebb darabokat válasszunk annak érdekében, hogy kevésbé legyenek fásak. A grillezve, sütve és főzve is fogyasztható batátát száraz hűvös helyen tároljuk, még véletlenül se tegyük be a hűtőbe. A batátából bébiételt is készíthetünk, így kisgyermekes anyukáknak is ajánljuk.
Pasztinák, ami hasonlít a fehérrépához
A fehér répánál kicsit sötétebb árnyalatú pasztinák sokkal vastagabb, mint hagyományos társa és már az ókoriaknak is kedvelt eledele volt. A krumpli európai megjelenése után népszerűsége csökkent, pedig egy igen egészséges zöldségről beszélünk. Pektin, keményítő, C-vitamin és fehérje tartalma miatt főzete oldja a görcsöket és vizelethajtó is.
Gyomorpanaszokkal küszködőknek, vese- vagy epekőben szenvedőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A pasztináknak csak a gyökerét fogyasztjuk, így a fehérrépához hasonlóan készíthetünk belőle zöldséglevest, húslevest, de bekerülhet a salátákba és zöldségpürékbe is, valamint készülhet belőle bébiétel is.
Tulajdonképpen minden olyan ételhez tökéletes, amelybe amúgy is teszünk petrezselymet. Édeskés íze miatt kevesebbet használjunk belőle az ételek elkészítésénél.
A szegények krumplija, a csicsóka
A könnyen termő csicsóka a gyengébb minőségű talajban is megterem, erre utal régi elnevezése is. Az egészséges étrendekbe, nagyon jól illeszkedik, ajánlott betegségből lábadozóknak, gyerekeknek és még sportolóknak is. A csicsókát párolhatjuk, fogyaszthatjuk nyersen, belekeverhetjük bármilyen salátába, készíthetünk belőle krémlevest vagy főzeléket. A kicsiknek készíthetünk chipset, illetve szószt. Levét kifacsarva frissítő italként vagy vérnyomáscsökkentőként alkalmazzuk.
Inkagumó, azaz a Yacon
A hazai piacokon nem sűrűn találkozhatunk a Yaconnal, azaz az inkagumóval, ezért beszerzése nem túl egyszerű. Mi magunk dézsában nevelhetjük akár a balkonon is, ha interneten megrendeljük a gumókat. Télen fagytól védett helyre tegyük, de nyáron mindenképpen kint tároljuk. A Yacon nagyon szereti a meleget így napsütötte helyet válasszunk számára.
A Yacont fogyaszthatjuk immunerősítés céljából, a vércukorszint stabilizálása érdekében, és a koleszterin valamint a triglicerid szint csökkentésére is. A bélproblémákban küszködőknek segít a bélmozgás serkentésében és az emésztőnedvek termelésében. Az inkagumót hámozva fogyasszuk, tehetjük nyersen salátába, megfőzhetjük vagy meg is süthetjük olívaolajon.
Perui lila
A hagyományos burgonyától teljesen eltérő zöldségféle ízben és színben is különbözik, hiszen színe lilás és íze leginkább a mogyoróra vagy a gesztenyére hasonlít. C- és B6 vitaminban gazdag, emellett szénhidrát, klorogénsav és felurasav is található benne. A többi helyettesítő zöldségtől eltérően ennek héja is fogyasztható, hiszen ez a része tartalmazza a legtöbb tápanyagot.
Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek erősen ajánlott a fogyasztása. Kiválóan hat menstruációs panaszok esetén és az immunrendszer erősítésére is jó szolgálatot tesz. Készíthetünk belőle olajban sütve sült burgonyát vagy chipset, de keverhetjük salátákba és a hidegtálakhoz is tökéletes.
Skót-felföldi vörös
Nevét burgundi vörös színe, valamint származása miatt kapta. Az egészséges zöldség antibakteriális hatású, magas szárazanyagtartalmának köszönhetően serkenti a glükózanyagcserét és gyulladáscsökkentő is. Az ízvilágában a paprikára hasonlító zöldségből többnyire chips készül, de salátákban alapanyagként vagy köretként is fogyaszthatjuk. Füstös íze miatt püréje különleges ízvilágú. Ha héjával együtt készítjük el, akkor megőrzi jellegzetes színét.
Kép forrása: Pexels.com