A tökéletes krumplipüré készítésének 5 trükkje

A krumplipüré rendkívül ízletes és népszerű köret, mely remekül illik a különféle húsételekhez. Annak ellenére, hogy csak néhány hozzávalóból áll és az elkészítésének menete sem túl bonyolult, mégis viszonylag könnyű elrontani, ha nem tartunk be néhány egyszerű szabályt.

Az igazán jól sikerült krumplipüré egyszerre lágy és krémes, ugyanakkor nem ragad. Cikkünk további részében 5 trükköt osztunk meg, amelyek segítenek az igazán selymes állagú, habkönnyű krumplipüré elkészítésében.

1. Nem mindegy milyen krumpliból főzzük

A krumplipüré állagát alapvetően befolyásolja, hogy milyen fajta krumpliból készítjük. A főzés terén már jártasabb, esetleg kertészkedő olvasóink biztosan hallottak már arról, hogy léteznek nem szétfővő, főzni való enyhén szétfővő, valamint szétfővő lisztes húsú burgonyák.

A krumplipüré készítéséhez a lisztesebb burgonyák jelentik a legjobb választást. A konkrét fajtanevek ismerete nélkül, ezeket sárga, vagy világosbarna héjukról különböztethetjük meg a legegyszerűbben, amikor az üzletben vagy a piacon krumplit vásárolunk.

2. A burgonya főzése

Ha megvásároltuk a burgonyát, a következő lépés a főzés. A legegyszerűbb módszer, ha a krumplit meghámozva, kisebb darabokra vágva, lassú lángon főzzük meg, annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózzuk meg és főzzük puhára!

Ha már kellőképpen puha a krumpli, akkor jó alaposan szűrjük le, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsuk. Ez azért rendkívül lényeges, mert minél alacsonyabb a főtt burgonya víztartalma, annál több vajat képes felvenni és a tejjel is könnyebb lesz habosítani.

Alapszabály, hogy a megfőzött krumplit, soha ne hűtsük le hideg vízzel, mert ennek hatására kemény, morzsálódó állagú lesz!

3. Ne dolgozzuk túl a krumplipürét!

A krumplit krumplinyomóval törjük át, az olyan más célra nagyon hasznos készülékeket, mint a turmixgép eszünkbe se jusson használni. A burgonya keményítőt tartalmaz, ezért nem szabad túl sokáig kevergetni, vagy krumpli alapú tészták esetében gyúrni, mivel ennek hatására ragacsossá válik. A túl gyors, valamint erős keverést felejtsük el, ha pürét készítünk!

4. A vaj hozzáadása

A krumplipüré lelke a burgonyán túl a vaj, amely biztosítja a selymes, habos állagot, valamint gondoskodik az étel gazdag ízéről is. Nem mindegy azonban, hogy a vajat, hogyan adjuk hozzá a korábban már összetört krumplihoz!

Régóta tartja magát az a tévhit, mely szerint a forró burgonyához, meleg vajat kell hozzáadni, azért, hogy tökéletesen elkeveredjen. Jobb megoldás, ha melegítés közben, kis kockákban adagoljuk a hideg vajat, ezzel a módszerrel jelentősen növelhetjük a püré vajtartalmát.

5. Melegítés

Előfordulhatnak olyan esetek, hogy melegíteni kell a kész krumplipürét. Elsőre talán nem tűnik olyan lényegesnek ez a mozzanat, de ha nem szentelünk rá kellő figyelmet, akár ki is száríthatjuk a korábban tökéletes állagú pürénket.

Ne használjuk erre a célra a mikrót, helyette lassú tűzön, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett, kevés vaj és forró tej hozzáadásával melegítsük fel a pürét!

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a tökéletes krumplipüré elkészítéséhez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik