Tűzhelytisztítás hatékonyan házi és bolti szerekkel!

A tűzhely tisztítása legalább hetente egyszer esedékes, hiszen itt készül az étel, tehát nemcsak azért fontos ez, hogy szépen nézzen ki a konyha, hanem azért is mert higiéniai szempontból is lényeges a tisztaság.

A tűzhely tisztításának módja azonban nagyban függ attól, hogy milyen készülékről van szó. Más módon kell megtisztítani a gáztűzhelyt, és más a módszer az üvegbetétes vagy kerámiai főzőlapok esetében is. Választhatsz természetes vagy bolti készítményeket, ennek kiválasztásához is adunk némi segítséget.

Bolti vagy természetes készítményt válassz?

Sokan a természetes módszerekre esküsznek, hiszen így kevésbé károsítják a környezetet, és nagyanyáink módszerei amúgy is nagyon hatékonyak. Igen ám, de a tűzhely esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet.

A legtöbb esetben a szódabikarbóna és az ecet egy nyerő párosítás, ám nem minden tűzhelynél működik tökéletesen ez a módszer. Nem a tisztítás szempontjából persze, mert a zsíros, odaégett szennyeződéseket el fogjuk távolítani, viszont megeshet, hogy a főzőlapot is károsítjuk takarítás közben.

A szódabikarbóna a kerámia főzőlapon hajlamos foltot hagyni, az ecet pedig a gáztűzhely rácsának gumitalpait marhatja szét. Az alumínium főzőlap esetén a szódabikarbóna szintén nem javasolt, mert károsítja a felületet. Bizonyos esetekben a boltik szerek a célravezetők még akkor is, ha nem annyira környezetbarátok.

Fontos a megelőzés

Hogy megkönnyítsd a saját dolgod, érdemes figyelni rá, hogy az ételek ne száradjanak oda a tűzhelyre vagy a főzőlapra, mert sokkal könnyebb őket még frissen eltávolítani.

Ha nincs rá lehetőség, hogy azonnal letakarítsd a felületet, akkor a lehető leghamarabb tedd ezt meg, még a következő főzés előtt. Az odaégett, odaszáradt szennyeződéseket nagyon nehéz és macerás eltávolítani, ráadásul még a felületet is károsíthatja az erős súrolás.

Így tisztítsd meg a gáztűzhelyt!

A gáztűzhely esetén az első lépés, hogy a rácsot leveszed, és külön megtisztítod zsíroldó és egy kiszuperált fogkefe segítségével. A szódabikarbóna ebben az esetben bevethető megoldás, ebből egy kis vízzel kenhető pasztát tudsz készíteni, amit aztán súrolószerként használhatsz a rácsra, de akár a tűzhely felületére is.

Ha az égőfejeket és az égőkupakot le tudod szedni, akkor az egyből mehet a mosogatóba, és szappanos vagy mosószeres vízzel könnyen megtisztíthatod. Azonban előfordulhat, hogy az égőfejek rögzítve vannak, ilyenkor tű vagy kihajtogatott gémkapocs segítségével tudod kipiszkálni a szennyeződéseket. Ez nagyon időigényes és fáradtságos feladat.

Ha eltávolítottad a szennyeződéseket, akkor egy enyhén mosószeres ronggyal érdemes áttörölgetni az égőfejeket. A főzőfelületre kerülhet szódabikarbóna-ecet kombó is, mert itt nem fogja károsítani a felületet.

Amire érdemes figyelni az elektromos tűzhely tisztításánál

Az elektromos tűzhely főzőlapja esetében könnyű dolgod lesz enyhe szennyeződés esetén, ugyanis ebben az esetben elég csak leégetni. Makacsabb szennyeződés esetén azonban ezzel nem érdemes próbálkozni, hiszen csak füst és büdös lesz, amit még a szellőztetés sem tud majd eltávolítani.

Ilyen esetben a sütőtisztító-hab lesz a megoldás, amivel a serpenyők alját is szokták tisztítani. Kapható grafit tartalmú polírozókrém is, kifejezetten elektromos tűzhelyek fémlapjára. Miután a sütőtisztító hab megtette a dolgát, egy tiszta és száraz ronggyal töröld át a felületet.

Üvegbetétes elektromos tűzhely és indukciós tűzhely tisztítása

Ebben az esetben az ecet és a szódabikarbóna szintén járható út. Szórd fel az egész felületet szódabikarbónával, majd ecetes vízbe áztatott törlőkendőt teríts rá a felületre. Ezután hagyd állni fél órát, majd töröld le a fellazult szennyeződéseket. Ez egy viszonylag gyors és egyszerű megoldás, hogy az üvegbetétes tűzhely csillogjon-villogjon.

Erre figyelj kerámia főzőlap tisztítása esetén

Kerámia főzőlap esetében a szódabikarbóna nem lesz jó megoldás, mert foltot hagy. Ebben az esetben csak a speciális kaparó, és a kerámia tűzhelyre való készítmény lesz a legideálisabb megoldás.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Pvproductions