Ha szereted az olasz ételeket, akkor biztosan kóstoltad már a gnocchit, ami egy rendkívül könnyű és puha, burgonyából készült tésztaféle. A gnocchi nagyon jó választás szinte bármilyen alkalomra, mivel rengetegféle szósszal és feltéttel kombinálható, így sohasem válik unalmassá.
A leggyakoribb a paradicsomszószos változat, amelyet friss bazsalikommal és sajttal megszórva tálalnak, emellett klasszikusnak számít a tejszínes-gombás, a spenótos-ricottás, a pestos valamint a sajtszószos gnocchi is.
A gnocchi elkészítése nem bonyolult, csak néhány egyszerű hozzávaló, egy kevés türelem és természetesen egy jól bevált recept szükséges hozzá. Nézzük a receptet!
Gnocchi recept
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 150 g liszt
- 1 tojás
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze az áttört főtt burgonyát a liszttel, a tojással, és a sóval, amíg sima tésztát nem kapunk. Lehet, hogy több vagy kevesebb lisztre lesz szükségünk attól függően, hogy mennyire nedves a burgonya.
- Osszuk el a tésztát négy egyenlő darabra, és enyhén lisztezett deszkán, vagy munkalapon nyújtsuk ki mindegyiket egy kb. 2 cm vastag hurkává.
- Vágjuk fel az első hurkát kis darabokra (kb. 2 cm hosszúak legyenek), és nyomjuk meg mindegyiket enyhén egy villával, hogy bordázott legyen a felületük. Ez segít abban, hogy a szósz jobban tapadjon a gnocchihoz.
- Helyezzük a megformázott darabokat liszttel megszórt deszkára, és ismételjük meg az előző lépést a maradék tésztával is.
- Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet és főzzük a gnocchit adagonként kb. 2-3 percig, vagy amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére.
- Szűrjük le, és a kedvenc szószunkkal, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Néhány hasznos tipp a gnocchi elkészítéshez:
- A gnocchit lisztes burgonya fajtákból érdemes készíteni, mivel ezek alacsony víz és magas szárazanyag tartalommal rendelkeznek.
- Ne hámozzuk meg a krumplit főzés előtt, hanem tegyük fel héjastól főni, így kevesebb vizet szív magába, és jobban összeáll majd a tészta.
- Ha megfőtt a krumpli, pucoljuk meg még melegen, és törjük össze villával vagy krumplinyomóval. Ne használjunk robotgépet vagy turmixot, mert akkor ragacsos lesz a massza.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a krumplit, mielőtt hozzáadjuk a lisztet és a tojást, így elkerülhetjük, hogy túl sok lisztet kelljen használni.
- Használjunk finomlisztet vagy durumlisztet a tésztához. A liszt mennyiségét fokozatosan addig növeljük, amíg egy puha, de nem ragadós tésztát kapunk.
- Ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát, mert akkor kemény lesz. Csak annyira gyúrjuk össze, amíg egy sima gombócot nem tudunk formázni belőle.
Gnocchi fagyasztása
- Készítsük el a tésztát és formázzuk meg a gnocchit a fenti receptben írt módon.
- Hagyjuk a gnocchit szobahőmérsékleten száradni kb. 45 percig egy kisebb méretű, lisztezett tálcán. Ügyeljünk rá, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz.
- Tegyük a tálcát a fagyasztóba kb. 3 órára, amíg teljesen meg nem fagynak a megformázott tészta gombócok.
- A fagyasztott gnocchit zárható műanyag zacskókba vagy dobozokba porciózzuk és megjelöljük rajtuk a fagyasztás időpontját, ezt követően visszarakjuk a fagyasztóba.
- A fagyasztott gnocchi kb. 4-6 hétig tárolható.
Ha tetszett ez a recept, és szeretnéd, hogy mások is megismerjék, kattints a megosztás gombra, és küldd el a cikk linkjét ismerőseidnek is!
Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik