A pepparkakor, azaz a svéd gyömbéres keksz, igazi téli, karácsonyi sütemény, amely már önmagában is ínycsiklandóan finom, hát még egy nagy bögre tejjel, kakaóval, vagy forralt borral! Elkészítése rendkívül egyszerű, sütési ideje pedig nagyon rövid, így remek vendégváró sütemény is. Lássuk, hogy készül a svéd gyömbéres keksz!
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 1 nagy csipet sütőpor
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha margarin
- 5 ek. méz
- 2 púpozott kk. őrölt gyömbér
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje
A recept nagyon egyszerű, a fenti hozzávalókat a tojásfehérje, valamint 2 kávéskanál cukor kivételével összedolgozzuk, a maradék cukrot a szóráshoz használjuk fel. Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd beledaraboljuk a vajat, összegyúrjuk, a legvégén pedig a mézet csorgatjuk hozzá és elkészítjük a tésztát.
Kb. 2 cm átmérőjű gömböket formázunk. A golyókat sütőpapírra helyezzük egymástól nagyjából 4-5 cm-re, ezt követően kilapítjuk őket egy pohár aljával vagy a kezünkkel. Fontos a távolság, mert sütés közben a kekszek megnőnek, ha ennél közelebb rakjuk egymáshoz a golyókat, összeérnek a sütés végére.
A sütési idő 190 fokos sütőben 8-12 perc. Ebből a mennyiségű tésztából 2 gáz tepsire való, kb. 30-35 keksz jön ki.
A minimál változat
Bár az előbbi recept sem túl bonyolult, kevesebb összetevőből is hasonlóan ízletes kekszet varázsolhatunk, és ha elhagyjuk a megkenést és cukrozást, kicsivel egészségesebb is lesz a végeredmény.
A kekszet elkészíthetjük csak fahéjjal és őrölt gyömbérrel, valamint kipróbálhatjuk reszelt gyömbérrel is, utóbbi esetben figyeljük az adagolásra, mivel a friss gyömbér íze nagyon intenzív. A megkenés és cukrozás szintén opcionális, a méz és a cukor miatt eleve édes a keksz.
A fenti két tepsi mennyiségre átszámolt recept a Csilla konyhája blogon jelent meg először, a recept alapja kisebb mennyiségekkel Stahl Judit weboldalán került megosztásra.
Kép forrása: Pixabay.com