Minden, amit az édesburgonyáról érdemes tudni

Az édesburgonya vagy másik közismert nevén batáta, a szulákfélék családjába tartozik. Alapvetően az ehető gyökérgumója miatt népszerű a termesztése, ám zsenge levelei is fogyaszthatók. Érdekes módon nem rokona a hagyományos burgonyának, csupán küllemében emlékeztet rá, innen a megtévesztő neve is.

Két nagy fajtája van: az ízében szelídgesztenyét idéző, lilás héjú, fehér húsú batáta, illetve a sütőtök ízére hasonlító, sárga héjú és sárga húsú édesburgonya.

Honnan származik az édesburgonya?

A batáta Közép-Amerikában és Dél-Amerikában őshonos. Európai elterjedtségét Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, ő hozta be elsőként Spanyolhonba, ahol eleinte dísznövényként termesztették. Nem kellett azonban sok idő hozzá, hogy az emberek felfedezzék a jóval előnyösebb oldalát is. Az 1600-as évek elején már haszonnövényként tartották számon, ami több szakácskönyv kedvelt receptjeinek alapanyaként szolgált.

Gazdag tápanyagforrás

A trópusi zöldség rendkívül gazdag tápanyagforrásnak számít, és nemcsak ásványi anyagokban, de vitaminokban is bővelkedik. Emellett kalória- és koleszterintartalma rendkívül alacsony. Ezen előnyös tulajdonságának köszönhetően az édesburgonyát nemcsak a diétázók építik be előszeretettel az étrendjükbe, de a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Sokoldalú gasztronómiai felhasználhatóság

Az édesburgonya konyhai alkalmazhatósága roppant színes skálát ölel fel. A gumóit sütve, főzve, párolva vagy grillezve, esetleg pürésítve is elkészítheted, ha valami egészséges, mégis kiadós étellel lepnéd meg a családot.

Köretként remek választás húsokhoz, de egyébként önmagában, főzelékként is remekül megállja a helyét. Sőt, vannak, akik az édes ízvilágát kihasználva süteményt készítenek belőle.

Így készül az édesburgonya sütőben

Az édesburgonya egyik legnépszerűbb elkészítési módja a sütőben sült verzió. Ugyan ki tudna ellenállni a finom, ínycsiklandozó sültburgonyának?! Az pedig igazán kész főnyeremény, hogy a batátából készített fogás nem hizlal, mégis elképesztően finom, arról nem is beszélve, hogy tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A sütését is több módon kivitelezheted, mutatjuk a legnépszerűbb verziókat.

Édesburgonya egészben sütve

A gumókat előzetesen dörzsöld át egy érdesebb szivaccsal a vízsugár alatt, majd itasd fel róluk a vizet. Helyezd a tiszta tepsibe, majd villával kicsit szurkáld meg. Előmelegített sütőben 60 perc alatt sülnek készre. Az egyben sült édesburgonya fűszerezése a sütés után következik. Nagyon jól passzol hozzá a só és a bors, illetve egy kevéske vaj.

Kockákra vágva is nagyon finom

A kockákra vágott, sütőben készített verzió több fűszert kíván, mint az előbbi variáció, így a végeredmény egy ízében markánsabb, textúrájában ropogósabb étel lesz. A batátát akár a héjával együtt is megsütheted. A felkockázott gumókat fűszerezd meg, kis olaj társaságában, mélyebb tepsiben azonnal teheted is be az előmelegített sütőbe.

Az olajjal azonban csak óvatosan – ha túllocsolod, az eredmény puha, szottyadt kockák lesznek. Az egészséges életvitel jegyében nyugodtan használhatsz olívaolajat. A sütési ideje körülbelül 30 perc.

A klasszikus megoldások híveinek

Tisztítsd meg az édesburgonyát, távolítsd el a héját, majd vágd kisujjnyi vastagságú hasábokra. Ha ropogós eredményt szeretnél, kis kukoricakeményítőt vízzel elkeverve sűríts be, majd a kapott folyékony masszával vond be a hasábokat. Így azok az előmelegített sütőben nem fognak megpuhulni, hanem a hagyományos sültkrumplihoz hasonlóan ropogósak lesznek.

Vásárlási tanácsok

Ha kedved támadt egy finom édesburgonyás fogás elkészítéséhez, semmi akadálya, hogy akár a legközelebbi szupermarketből beszerezd ezt az igencsak vitamindús zöldséget, ugyanis a batáta hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Arra azonban figyelj oda vásárlásnál, hogy csak azok a gumók kerüljenek a kosaradba, amelyeknek a bőre feszes és sima, ez jelzi ugyanis a frissességüket.

A batáta nedvességtartalma magas, így nem áll el olyan hosszú ideig, mint a hagyományos krumpli. Ha a tárolására kerül sor, válassz száraz, hűvös helyett az édesburgonya számára, de semmi esetre se tedd a hűtőszekrénybe.

Kép forrása: Freepik.com