Mit (ne) együnk, ha a másnaposság kínoz minket?

Talán a legtöbbünk ismeri azt az érzést, amikor jobb volna ki sem kelni az ágyból. Amikor szédülünk, forog a világ, fáj a fejünk, gyenge a gyomrunk. Ráadásul minden zaj éles késként hasít a fülünkbe. Amikor keserűen bánjuk, hogy előző este annyit ittunk, és megfogadjuk, hogy többet ilyen nem lesz. A másnaposság kemény ár az előző napi ivásért, és erős figyelmeztetés is: a szervezet túl lett terhelve.

Mi segít a másnaposságon?

A másnapos gyomor alapvetően kíméletre szorul, illetve a másnaposság során tulajdonképpen tisztul a szervezet: azért vagyunk rosszul, mert ürül a szervezetünkből az alkohol. Ezért általános, hogy a savanyú dolgokat kívánjuk: a savanyú levest (korhelylevest, népies nevén), kefirt, ecetes uborkát, citromos vizet.

A savanyú ételek a májat stimulálják, aminek a méregtelenítésben nagy szerepe van, ráadásul szomjoltó szerepe is van, amely hasznos lehet, ha szomjúságunkat az előző nap szokásos módon próbálnák meg oltani.

A klasszikus korhelyleves savanyú káposztával készül, annak levével és levelével egyaránt, és általában füstölt húst főznek mellé. Ezáltal egyszerre gyógyít és táplál, hiszen nem sok étel van, amelyet ilyenkor kívánunk.

De a citromlével vagy ecettel vagy tejföllel savanyított hagyományos erdélyi csorba levesek is szóba jöhetnek ilyenkor, hiszen ezek is savanyúak, a sós-savanyú lé pedig egyszerre jóllakat, és megnyugtatja a háborgó gyomrot.

Ami a közhiedelemmel ellentétben nem segít

Kutyaharapást szőrivel, szokták mondani, amikor másnaposságra iszik az ember. Sőt, vannak, akik még azt is tudni vélik, hogy azonos típusú italt kell inni, és mindjárt eltűnik a fejfájás és az egyéb kellemetlen testi-lelki érzetek, érzések. Nos eltűnik, persze: hiszen fenntartja a vér alkoholszintjét.

Vagyis amit teszünk, hogy elodázzuk a folyamatot, amikor a szervezetünkből kiürülhetne az alkohol. Ez viszont egy ördögi körbe taszít minket, hiszen valójában az ittasságot folytatja.

A másnaposságra ivott feles vagy sör csak egy másnapos logikával tűnik jó ötletnek, valójában azonban egy meglehetősen egyértelmű folytatása az alkoholizálásnak – csak mivel nem este történik, hanem reggel, lehet mondani rá, hogy ez csak orvosság…

Mi is okozza valójában a másnaposságot?

A másnaposság valódi oka az alkohol okozta hormonális változásokban keresendő. Már az első pohár alkohollal — legyen szó borról, sörről, pálinkáról, vagy pezsgőről — egy hormonális ping-pong kezdődik a szervezetünkben, amelynek számlájára írhatóak az érzelmi változások.

Az első pohár még dopamint termel, ami felölt, felvillanyoz minket, és határozottan jól érezzük magunkat tőle. Így logikusnak tűnik a következtetés, hogy a következő pohár is ugyanilyen hatást fog okozni.

Azonban sajnos nem így működik a testünk: hanem szorgalmasan elkezdi lebontani az alkoholt, ami a kortizol és a dinorfin nevű stresszhormont termel: ezek azok, akikre foghatjuk a rossz érzeteinket és hangulatunkat. Ezért próbálunk meg nem tudatosan tovább menni, és csak még egy pohárral inni, hogy az alkohol lebontásával járó kellemetlen érzéseket ne érezzük ébren, hanem csak éjszaka, mikor alszunk.

Van azonban az a pont, amikor annyit ittunk, hogy a testünk még másnap is szorgalmasan bontja le az alkoholt, hogy tudjon normálisan működni: és megérkeztünk a másnapossághoz.

Emellett az alkohol és a cukor együttesen kivonja a szervezetünkből, konkrétan a sejtjeinkből is a vizet, ez pedig rövid távon szomjúságérzethez, szájszárazsághoz, hosszú távon kiszáradáshoz vezet. Az ivás közbeni gyakori vizelés tehát nem csupán az elfogyasztott italok hatása – mindeközben a szervezetünk működéséhez szükséges folyadékból is vesztünk.

Tovább rontja a helyzetet, hogy miközben iszunk, az alkohol szép alattomosan kiüti a tudatosságunkat és a józan, racionális döntésekhez szükséges prefrontális lebenyt az agyban. Ez azt jelenti, hogy jó ötletnek tűnik az este során még egy pohárral inni, miközben az este elején pontosan tudjuk, hogy nem volna jó ötlet sokat inni.

Mit tehetünk megelőzésképp, ha már mindenképpen iszunk?

Annyit mindenképpen megtehetünk, hogy minden pohár ital mellé iszunk egy pohár tiszta vizet is. Így az alkohol dehidratáló hatása kevésbé érvényesül. A legjobb azonban, ha eszünk is egy kiadós vacsorát, mielőtt elkezdünk iszogatni, lehetőleg zsírban gazdag ételekkel, hiszen így az alkohol kevésbé szívódik fel a gyomorból.

Szintén fontos, hogy ne keverjük az italokat, és ne igyunk rövidet. Nem azért, mert a különböző típusú alkoholtartalmú italok keverése okozna önmagában kárt, hanem mert a rövidet is egy idő után ugyanolyan lendülettel fogjuk inni, mint a sört vagy a vizet. Ez pedig már egészen rövid idő alatt ki tud ütni minket.

Hogyan kerüljünk ki az ördögi körből?

A jó hír: bár nehéz, de sokaknak sikerült már, vagyis nem lehetetlen. Számos dolog szükséges ahhoz, hogy leszokjunk a túlzott mértékű ivásról, és soha többé ne kelljen átélnünk se a másnaposságot, se az életünk széthullását.

Az egyik annak felismerése, hogy bajban vagyunk, és beismerni, hogy a kontroll kicsúszott a kezeink közül. Talán ez a legnehezebb, hiszen az egónkat sérti. Mégis, elképzelhetetlenül kinyílik a világ utána.

A másik elengedhetetlen dolog a szilárd elhatározás. És ebben segít, ha előzetes döntést hozunk: bizonyos helyzetekben mindenképpen ezt és ezt fogom tenni. Mindez egyedül nagyon nehéz, ezért szükségünk van támogatókra, leginkább a családunkra, és a barátainkra.

Még nagyobb segítség tud lenni, ha egy szakemberhez fordulunk. Számos szervezet vagy szakember elérhető, a pszichológustól az orvosig, az addiktológustól az AA-csoportokig, és mindegyiknek az a célja: hogy segítsen visszaszerezni a kontrollt az életünk és az alkoholhoz való viszonyunk felett. Kezdhetjük a tájékozódással is, az interneten számos adat, sőt online program is elérhető (bár ezek nagy része angol nyelvtudást igényel).

Bármit is választunk, mindenképpen megéri. És nemcsak azért, mert többé nem kell átélnünk a másnaposságot.

Kép forrása: Pixabay.com