Kókuszgolyó recept egy kis csavarral

A kókuszgolyó az egyik legegyszerűbb édesség, amit nagyon gyorsan el lehet készíteni, ráadásul nagy előnye, hogy nem igényel sütést, ezért nyáron is jó választás, ha a vendégeket szeretnénk megkínálni, valami finomsággal.

A kókuszgolyó elkészítése gyerekekkel is jó móka, ha kész a massza, akkor játéknak is beillik a golyók formázása, a rummentes verzióból pedig bátran torkoskodhatnak is, miközben készülnek az ízletes golyók.

Az interneten és a receptkönyvekben számos kókuszgolyó recept szerepel, készülhet rummal, vagy rum nélkül, vajjal vagy lekvárral, esetleg meggyel töltve. Ebből is jól látszik, hogy sokféleképpen variálható, ez az egyszerű édesség.

A következő receptet a narancsos étcsokoládé inspirálta, az alapja pedig a NOSALTY-n is megtalálható Kókuszgolyó 9. – klasszikus, rum nélkül recept. Ha szerinted is verhetetlen páros a csokoládé és a narancs, akkor mindenképp próbáld ki a narancsos kókuszgolyó receptünket!

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tej
  • 4 dkg reszelék a hempergetéshez
  • + 1 nagyobb narancs frissen reszelt héja, akár a leve is

A narancsos kókuszgolyó elkészítése pofon egyszerű, a kókuszreszelék kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat, majd fél óra hűtőben való pihentetés után, vizes kézzel golyókat formázunk. A golyókat meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Vaj helyett gyümölcs lekvárt, vagy dzsemet is használhatunk, ezeket evőkanalanként adagoljuk, amíg jónak nem érezzük a massza állagát.

Ha van otthon felesleges citrom, akkor reszelt citromhéjjal is érdemes kipróbálni a receptet, és természetesen rummal is meg lehet bolondítani.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marco Verch Professional Photographer / Licence: CC BY 2.0