3 gluténmentes sütemény recept, amit sütés nélkül is elkészíthetsz

A süteményekről sem kell lemondania azoknak, akik gluténérzékenységgel élnek, vannak olyan finomságok, melyeket sütés nélkül is el lehet készíteni – ehhez ajánl mentes recepteket a mentesmagazin.hu. Finom ízek, ínycsiklandó falatok, új alapanyagok, változatos étkezés – gluténmentesen is lehet teljes életet élni, tünetmentesen.

Édes meggyes álom cukor nélkül

Könnyen és gyorsan elkészíthető finomság, igazi íz kavalkád a meggyes bounty golyó, amihez mindössze 200 gramm kókuszreszelékre, 300 milliliter görög joghurtra, steviára, 2 marék fagyasztott meggyre, 100 gramm étcsokoládéra és 2 evőkanál olívaolajra van szükség.

Az elkészítése sem bonyolult, a fagyasztott meggyet felolvasztás és lecsöpögtetés után villával törjük össze, majd adjuk hozzá a korábban már összekevert kókuszreszelékes joghurthoz és édesítsük ízlés szerint. Ezután formázzunk golyókat belőle és tegyük hűtőbe legalább egy órára.

Majd olvasszuk fel az étcsokoládét az olajjal és villa segítségével forgassuk bele a golyókat és tegyük vissza a hűtőbe dermedésig.

Se cukor, se laktóz, se glutén – ilyen is lehet a túró rudi

A túró rudi évtizedek óta meghatározó édességünk, egyfajta nosztalgikus vagy épp hazafias érzés fűzi az embereket ehhez a finomsághoz. Az ízélményről azoknak sem kell lemondaniuk, akik gluténérzékenyek, sőt, ez a verzió egyben laktóz- és cukormentes is.

125 gramm laktózmentes túró, 1 evőkanál vaj, ízlés szerint édesítőszer, 1 csipet fahéj, 1 teáskanál vanília aroma, baracklekvár, mogyoróvaj, étcsokoládé és 1 evőkanál olívaolaj kell mindössze hozzá. Az elkészítése sem bonyolult, ehhez mindössze fel kell olvasztani a vajat, majd elkeverni az édesítőszerrel és a túróval, ezután mehet hozzá a fahéj és a vanília.

Egy hozzávetőleg 10×15 centis edénybe tegyük bele a felét, majd jöhet rá a lekvár, egy kis mogyoróvajjal csorgassuk meg és végül a túró másik felével borítsuk be. A felolvasztott és olívaolajjal összekevert csokoládét csorgassuk rá végül, fogyasztás előtt pedig pihentessük pár órát a hűtőben.

Különleges szimbiózisban az alma és a mák

2012-ben a Szabolcsi almás máktorta lett az Ország tortája, az alma és a mák különleges harmóniája azonban már sokkal korábban megjelent a sütemények világában. Az almás-mákos sütemény elkészíthető gluténmentesen is, nem mellesleg még a sütést is megúszhatjuk. Hogy hogyan?

A „tésztához” szükségünk lesz 80 gramm kókuszreszelékre, 70 gramm mákra, 70 gramm arany lenmagra vagy chiamagra, kelleni fog még 1 teáskanál vanília aroma, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 bio citrom reszelt héja, 12 darab datolya, 10 evőkanál víz, 1 csipet só és 2 evőkanál méz.

A töltelékbe 6 közepes almát, 1 mokkáskanál fahéjat és 2 evőkanál útifűmaghéjat vagy 4 evőkanál chiamagot számoljunk. A krémhez pedig 12 darab datolyára, 2-3 evőkanál kókuszzsírra, 1 banánra, 2 mokkáskanál fahéjra és 3 evőkanál vízre lesz szükségünk.

Az elkészítéséhez a kókuszt, a mákot és a lenmagot őröljük meg kávédarálóban, a datolyákat áztassuk vízbe, majd a mézzel együtt tegyük robotgépbe. A többi hozzávalóval jól keverjük össze, és a tészta egyik felét nyomkodjuk egy 22 centiméteres tortaformába.

Ezután reszeljük le az almát, ízesítsük fahéjjal és keverjük össze az útifűmaghéjjal, a töltelék felét tegyük a tésztára. Utána jöhet a második réteg tészta és a második réteg alma, majd a fahéjas krém, amit turmixgépben dolgozzunk finomra. Ha kész vagyunk, tegyük hűtőbe a tortát és ha már megdermedt a teteje, akkor szeleteljük fel.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Jasmine Waheed