Erre figyelj, ha gluténérzékeny kollégád van

A gluténérzékenységgel való együttélés számos kihívás elé állíthatja a mindennapokat, legyen szó akár egy baráti vacsoráról vagy a munkahelyi étkezésről. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent a gluténérzékenység, ha valamelyik munkatársunk ilyennel küzd, érdemes pár dolgot szem előtt tartani.

Gluténérzékenyként fontos, hogy őszintén beszéljen valaki az állapotáról, elmagyarázva, hogy ez egy olyan autoimmun betegség, melynek tüneteit a glutén fogyasztása okozza és ez megzavarja az emésztési folyamatot a vékonybélben.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gluténmentes étrend egyszerű betartása nem elég, és hogy más tényezők is befolyásolják az egészségi állapotot.

Mit tehetnek a munkatársak?

Amennyiben valamelyik kollégánk érintett a gluténérzékenységben, tartsuk szem előtt, hogy minél kevésbé érzi úgy, hogy az állapotára kell összpontosítania, annál jobban tud a munkájára koncentrálni. Gluténérzékenyként fontos, hogy a munkahelyen mindenki tisztában legyen ezzel a ténnyel, ez a munkatársaknak is segítséget jelent. Hisz hiába van szó a munkahelyről, kihívások itt is bőven akadnak.

Sok munkahelyen vannak ugyanis közös étkezések, akár a megbeszélések során, akár egy-egy alkalomkor. Vannak olyan munkahelyi közösségek, ahol a dolgozók közösen rendelnek ebédet, vagy akár rágcsálnivalót is.

Ezzel az a probléma, hogy a gluténérzékeny kevésbé fog részt venni ezeken a munkatársi rendezvényeken, egész egyszerűen azért, mert nem tudja, hogy hogyan, miből készült az étel, milyen összetevőket használtak fel és hogy tartalmaz-e glutént. Figyeljünk arra, hogy kollégánk számára is gondolkodjunk róla, hogy a céges rendezvényen legyen gluténmentes opció is.

A csoportos tevékenységekben való részvétel hiánya pedig az elszigeteltség érzését keltheti. Ez az elszigeteltség pedig hosszú távon depressziós tünetekhez vezethet, ami mentális károkat okozhat. A probléma tehát valós, de vajon mit lehet kezdeni vele?

Mindenekelőtt fontos, hogy a munkatársak és vezetők is tudjanak a gluténérzékenységről, ez a kiindulópont. A soha el nem fogadott sütemények, a közös étkezésektől való távolmaradás ugyanis csupa kifogás, ami egy idő után feltűnővé válik. Az őszinteség sokkal jobb döntés, és ez a megoldás egyik alapja is.

A közös ebédrendeléskor például próbáljunk olyan helyről rendelni, ahol van gluténmentes menü is, sok étterem kínál ilyen lehetőséget is. Munkatársként pedig legyünk nyitottak a gluténmentes fogásokra, meg fogunk lepődni, hogy milyen különleges és ízletes alternatív megoldások vannak.

A közös ünneplések során mindig figyeljünk arra, hogy legyen gluténmentes nassolnivaló is, és ha nem vagyunk biztosak valamiben, kérdezzük meg az érintett kollégát. Ha olyan megbeszéléseket szervezünk, melyeken apró harapnivalók, kávé és üdítő is vannak, akkor gondoskodjunk a gluténmentes rágcsálnivalókról is, legyünk figyelmesek.

Ne vegyük félvállról a problémát, és ne tukmáljuk a gluténtartalmú finomságokat a kollégánknak, ha pedig valamit nem értünk pontosan, kérdezzük meg.

Étkezések a mindennapokban

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a közös használatú helyiségekben tisztaság legyen, hogy a közös hűtőben ne tegyük a gluténtartalmú ételünket a gluténmentes mellé – melyet alaposan, jól becsomagolva és egyértelműen felcímkézve kell tárolni.

A közös tányérok és evőeszközök esetében alaposan mosogassunk el, de az is előfordulhat, hogy a gluténérzékeny kolléga csak saját tányérjából és evőeszközeivel eszik, ezt ne vegyük sértésnek, és gondoskodjunk ezen edények külön tárolásáról. A közös étkezések után fontos, hogy alaposan töröljük le a morzsás felületeket, hogy a gluténtartalmú étel morzsái ne kerülhessenek bele az ételbe.

Fontos, hogy tisztában legyünk a munkatársunk gluténérzékenységével és hogy ne legyünk erőszakosak a gluténtartalmú ételek kínálgatásánál, mert ez nem az a helyzet, amikor „egy kicsi nem árthat”.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Logan Jeffrey