A házi granola egy egyszerű és finom reggeli vagy nassolnivaló, amit magad is elkészíthetsz a kedvenc olajos magvaidból, aszalt gyümölcseidből és fűszereidből, a különböző változatoknak csak a képzelet szab határt.
A granola házilag készítve sokkal egészségesebb és olcsóbb, mint a bolti változatok, és ízlésed szerint variálhatod az összetevőket, ráadásul viszonylag gyorsan elkészíthetsz akár nagyobb mennyiséget is. Nézzük, hogyan készül a granola!
Házi granola recept
Hozzávalók:
- 200 g zabpehely
- 50 g apróra tört dióféle (pl. mogyoró, mandula, dió)
- 50 g napraforgómag
- 50 g lenmag
- 50 g szezámmag
- 50 g méz vagy juharszirup
- 50 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50 g aszalt áfonya
- 50 g aszalt sárgabarack, felkockázva
- 50 g mazsola
- őrölt fahéj és szegfűszeg (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a dióféléket, a napraforgómagot, a lenmagot és a szezámmagot. Az olajos magvakat egy kevés őrölt fahéjjal és szegfűszeggel is fűszerezhetjük, de ez a lépés elhagyható.
- Egy másik tálban keverjük össze a mézet vagy juharszirupot, az olajat és a vanília kivonatot.
- Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd alaposan keverjük össze, hogy jól bevonja a zabpelyhet, az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöket.
- Terítsük szét egyenletesen a keveréket a sütőpapírral bélelt tepsin.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.
- Közben néha keverjük át a granolát, hogy egyenletesen piruljon.
- Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Adjuk hozzá az aszalt áfonyát, a sárgabarackot és a mazsolát.
- Tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban.
Ha tetszett ez a házi granola recept, és szeretnéd, hogy mások is megismerjék, kattints a megosztás gombra, és küldd el a cikk linkjét ismerőseidnek is!
Kép forrása: Pexels.com