4 grill recept, amit nem csak grillszezonban készíthetsz el

Amikor a tavasz első napsugarai már kezdenek erőt gyűjteni, sokan vágynak már a szabadba. A bográcsozás, grillezés örömteli, mással össze nem hasonlítható élménye sokakat elvarázsol, azonban a grillszezonon kívül is élvezhetjük a kulináris kalandokat.

Jöjjön most négy recept, amit nem csak a grillszezonban készíthetünk el, hanem időjárástól függetlenül bármikor.

Omlós sertésoldalas

Hat személyhez szükségünk lesz 4 darab sertésoldalasra (St. Louis vágés), ehhez fűszerkeverékre, 250 milliliter őszibarack nektárra és barbecue szószra. Papírtörlővel szárítsuk meg az oldalast és ha szükséges, távolítsuk el a hártyákat úgy, hogy vajazó késsel meglazítjuk, majd papírtörlővel lehúzzuk.

Ezután kenjük be a fűszerkeverékkel a húsok egyik oldalát, hagyjuk állni öt percig, majd kenjük be a másik oldalukat és hagyjuk állni további 15 percig. Először süssük 135 fokon a csontos oldalukkal lefelé mintegy két órán át.

Majd minden húsdarabra öntsünk mintegy fél bögre őszibaracklevet, csomagoljuk alufóliába és a csontos felükkel lefelé süssük további 30-45 percig. Ezután csomagoljuk ki a húsokat, kenjük be barbecue szósszal, és süssük további 15 percig.

Egyszerű és különleges babos tészta

Bab és tészta együtt? Egy igazán pénztárcabarát étel, ami ráadásul igen finom is, és grillsütőben ugyanúgy elkészíthető, mint hagyományos sütőben. Szükség lesz hozzá 400 gramm babra, egy fej vöröshagymára, sóra és borsra.

A szószhoz 400 gramm tejfölre, két tojásra és némi fűszerkeverékre, míg a további hozzávalók: 300 gramm gyufatészta, 1 fej vöröshagyma és 1 evőkanál magyaros fűszerkeverék.

Az elkészítése sem bonyolult, a beáztatott babot a levével együtt sóval és babérlevéllel tegyük egy öntöttvas-edénybe, tegyünk hozzá két gerezd fokhagymát és a négyfelé vágott vöröshagymát, majd tegyük 260 fokos sütőbe.

Közben kockázzunk fel egy fej vöröshagymát és pirítsuk le zsíron, majd adjuk hozzá a magyaros fűszerkeveréket. A gyufatésztát főzzük ki sós vízben és szűrjük le. Amikor a bab elkészült keverjük össze a hagymával és a tésztával, a szószhoz pedig keverjük össze a tejfölt, a két tojás és a fűszerkeveréket.

Mindent összekeverve tegyük az egészet egy sertészsírral kikent üvegtálba és süssük 190 fokon negyven percig.

Sajtos tészta amerikai módra

Az amerikaiak különleges kapcsolatot ápolnak a sajtokkal és a tésztákkal. Mindezek egyesülnek a sajtos tésztában, amihez 500 makarónira, 300 gramm reszelt cheddar sajtra, további 100 grammra majd a tészta tetejére, 150 gramm vajra, barbecue fűszerkeverékre, 2 gerezd fokhagymára, 70 gramm lisztre, 500 milliliter tejre, egy kevés Cayenne-borsra és szerecsendióra, és 2 teáskanál mustárra.

A mac n cheese elkészítésének első lépése a besamelmártás: a fokhagymát apróra vágjuk, felolvasztjuk a vajat és a liszttel habzásig keverjük, majd jöhet óvatosan a tej és sűrűsödésig főzzük, ezután jöhetnek a fűszerek. Ebbe keverjük a reszelt sajtot és a készre főtt tésztát, a maradék sajtot szórjuk a tetejére és mehet egy pár percre a 175 fokos sütőbe.

Így könnyű sikert aratni a konyhában

Négy hozzávaló, rövid előkészítési és elkészítési idő és egy fantasztikus végeredmény. A grillpartik jolly jokere a bbq csirkeszárny. Négy főre szükség van hozzá 24 darab csirkeszárnyra, bbq szószra, sóra és borsra. A csirkeszárnyakat öblítsük át, majd papírtörlővel töröljük szárazra, a szárnyak mindkét oldalát kenjük be olajjal és fűszerezzük sóval, borssal.

180 fokon süssük 40 percig, időnként megforgatva és átkenve bbq szósszal. A végeredmény az egyszerű és mégis különleges ropogós csirkeszárny lesz, amihez kiválóan illik az amerikai káposztasaláta.

Kép forrása: Okosgrill.hu