Fagyasztott ételek kiolvasztása mikróban

Hogyan kell helyesen felmelegíteni a fagyasztott ételeket? Ha nem tudsz időt szakítani az ételkészítésre minden nap, hogy friss fogásokat fogyaszthass, akkor a fagyasztás tökéletes megoldást jelenthet.

A fagyasztott élelmiszerek tehát nem csak a tárolási idő meghosszabbítása miatt hasznosak, hanem azért is, mert általában időhiányban szenvedünk. Emellett a fagyasztott ételek a gyors felolvasztás után, kényelmes módját kínálják annak, hogy mégis friss étel kerülhessen az asztalunkra.

Azonban a mikróban történő kiolvasztás elég érzékeny téma, és ha nem tudod, hogyan kell helyesen felmelegíteni ezeket az ételeket, akkor könnyen tönkreteheted az ízüket, és nem lesznek olyan finomak, mint ahogy emlékszel rájuk.

Ezért ma megosztunk néhány hasznos tippet az ételek, alapanyagok kiolvasztásával és felmelegítésével kapcsolatban, hogy megőrizd a minőségüket, állagukat és ízvilágukat

Hogyan kell helyesen kiolvasztani?

A fagyasztott ételek kiolvasztása a hűtőben, a mikrohullámú sütőben és hideg vízben is történhet. A hűtőben történő kiolvasztás ideje hosszú, a hideg vízben kiolvasztás pedig sok vizet igényel. A leggyorsabb módja a fagyasztott ételek kiolvasztásának a mikrohullámú sütő használata. Íme, hogyan kell helyesen felmelegíteni a fagyasztott ételeket mikróban:

Csomagolás eltávolítása

Először is távolítsd el az élelmiszer csomagolását, és helyezd a fagyasztott ételt egy tányérra vagy edénybe. A műanyag csomagolás nem alkalmas mikrohullámú sütőben történő felmelegítésre.

Bizonyos, mikrózásra nem alkalmas műanyagok ugyanis megolvadhatnak, ráolvadhatnak az ételre és még szörnyen büdös is, ha véletlenül előfordul, valamint nem mellesleg rendkívül bosszantó, ha az ebédünk egy kis figyelmetlenség miatt tönkremegy. Saját tapasztalat, szóval figyelj a műanyag csomagolásra.

Legyen tiszta a mikró!

Mielőtt beteszed a mikróba a kiolvasztandó kaját, tisztítsd ki alaposan. Ugyanis belül a korábbi használat miatt ételmaradékok tapadhattak meg az oldalfalon. Ezek a pici ételmaradékok a baktériumok melegágyai lehetnek, amik a kiolvasztáskor könnyen átjuthatnak az olvadó ételre.

A mikro tisztítása gyorsan és egyszerűen elvégezhető akár környezetkímélő ökocímkés tisztítószerekkel is. Szakíts rá időt!

Kiolvasztás beállítása

Helyezd be az edényt a mikrohullámú sütőbe, és állítsd be a megfelelő időt és teljesítményt. Minden mikrohullámú sütő más, de általában a fagyasztott ételek kiolvasztásához és felmelegítéséhez legalább 5 percet és 50-70% közötti teljesítményt ajánlanak.

Keverd meg az olvadó ételt!

Közben néhány percenként keverd meg az ételt, hogy az egyenletesen melegedjen fel, és elkerüld az élelmiszer belsejének túlzott felmelegedését. A mikrohullámú sütőben történő felmelegítés után ellenőrizd, hogy az élelmiszer megfelelően felmelegedett-e. Ha a fagyasztott ételeknek még mindig hideg közepük van, állítsd be a mikrohullámú sütőt további 1-2 percre, és ellenőrizd újra.

Hogyan lehet elkerülni a fagyasztott ételek megromlását és a baktériumok elterjedését?

A fagyasztott ételek helyes kiolvasztása és felmelegítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüld az élelmiszer megromlását és a baktériumok elterjedését.

Ez nyáron és a melegebb napokon kulcsfontosságú kérdés, mert bizony magasabb hőmérsékletnél könnyen előfordulhat, hogy megromlik az ebédünk vagy a sütésre a mélyhűtőből kivett hús még azelőtt, hogy teljesen kiolvadt volna.

Nos itt van néhány tipp, amelyek segítenek a biztonságos kiolvasztásban:

Mosd meg a kezeidet!

Mielőtt a fagyasztott ételekkel dolgozol, mosd meg a kezeidet alaposan szappannal és meleg vízzel. Így amikor hozzáérsz, nem telepíted át a láthatatlan baktériumokat a még fagyott élelmiszerre.

Tartsd meg a megfelelő hőmérsékletet

A fagyasztott ételeket mindig a megfelelő hőmérsékleten kell tárolni, hogy elkerüld az élelmiszer romlását. A fagyasztott ételeket mindig a fagyasztóban kell tárolni, és azokat a hűtőszekrénybe kell áthelyezni, mielőtt felmelegíted őket. Vagyis a konyhapulton történő olvasztást kerüld el. Ha az időtényező kritikus, akkor a mikróban történő olvasztást tudod biztonságosan alkalmazni.

Ne tárold túl sokáig

A fagyasztott ételeket csak a csomagoláson feltüntetett ideig tárold a fagyasztóban, és ne hagyd őket túl sokáig kiolvasztva sem. Mindig használd fel őket időben! Ha túl sokáig tárolod a fagyasztott ételeket a fagyasztóban, azok romlottak lehetnek és veszélyesek lehetnek az egészségedre.

Hogyan romolhat meg egy élelmiszer a fagyasztóban? Az otthoni hűtők nem ipari hűtők. Például ha veszel a boltban egy előfagyasztott húst és otthon beteszed a saját hűtőd fagyasztójába, ott lesz egy jelentő hőmérséklet különbség.

Az ipari előfagyasztás vagyis gyorsfagyasztás nagyon alacsony hőfokon ér rendkívül gyorsan történik, hogy az élelmiszer rostjai ne sérüljenek, roncsolódjanak. Ez után az élelmiszerboltok hűtőteljesítménye is sokkal nagyobb mint az otthoni hűtőé.

A hőmérséklet változással beindulnak olvadási folyamatok és bizonyos baktériumoknak már ez is elég lehet, ha hagysz nekik elég időt. Vagyis ha több hónappal a lejárat után még mindig ott lapul a fagyasztóban a fel nem használt élelmiszer, akkor ott már jó esélyei voltak a baktériumoknak, hogy beindítsák romlást.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)