4 vegán étel, amit szeretsz, de nem tudtad róla, hogy vegán

Még ha valaki nincs is elköteleződve az állati eredetű alapanyagok hanyagolása mellett, sok olyan ételünk van, ami nem tartalmaz ilyen összetevőket. Jöjjenek a vegán receptek nemcsak vegánoknak.

A gazdagságot hozó lencse – salátában

A lencse tipikus újévi étel, a babonák szerint azért kell újévkor lencsét enni, hogy sok pénzünk legyen. A hagyományos főzeléken túl azonban számos lehetőség van az apró, fehérjében, rostokban és vasban gazdag hüvelyes fogyasztására. Ilyen a lencsesaláta.

Szükségünk lesz 1 fej lilahagymára, csíkokra vágva és ecetben, sóban pihentetve egy negyedórán át. Ezen kívül 200 gramm gluténmentes orsótésztára, 3 bögre főtt lencsére lecsepegtetve, 1 kisebb kígyóuborkára és pár darab felkockázott paradicsomra és egy fél, kockára vágott kaliforniai paprikára, az ízélményt pedig fokozhatjuk egy bögrényi zöld leveles salátával, ami lehet rukkola vagy bébispenót, a díszítéshez pedig használhatunk petrezselymet, olajos magvakat vagy gránátalmát, de akár ezek mindegyikét is.

Az elkészítése is végtelenül egyszerű, a tésztát főzzük meg, majd keverjük össze az összes hozzávalóval és öntsük le a 2-3 evőkanálból, 1 kiskanál citromléből, 4-5 evőkanál fehérborecetből vagy almaecetből álló öntettel, amibe sót, egy kevés borsot és kurkumát is tettünk.

A New York-i származású luxusfogás

Erősen aromás zeller, savanykás-édeskés alma és dió harmóniája varázsolta el a New York-i Waldorf-Astoria luxusszálló vendégeit több mint száz évvel ezelőtt. Az eredeti recept majonézt használ, de ezt helyettesíthetjük köles- vagy babmajonézzel, így lesz vegán fogás a salátánk.

Szükségünk lesz hozzá egy közepes, mintegy 40 dekás zellergumóra, 2 almára, és egy bögre, hozzávetőleg 120 gramm dióra. A zeller reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn, a diót kicsit aprítsuk össze, az almát pedig hámozatlanul vágjuk kis kockákra.

Mindezt keverjük össze az előre elkészített öntettel, aminek hozzávalói: 3 evőkanál vegán majonéz, 2-3 deciliter növényi tejföl vagy joghurt, 1 kiskanál friss citromlé, egy kevés bors, fél kiskanál mustár, és 2-3 gerezd fokhagyma átpasszírozva.

A csodás kovászos uborka levesként is megállja a helyét

Hűsítő, különleges ízélményt élhet át az, aki megízleli a kovászos uborkát. Egy erjesztett savanyúság, ami sok probiotikumot tartalmaz, és pozitív hatással van az emésztőrendszer működésére. Levesként pedig elvarázsolhatjuk vele vendégeinket, nem is kell hozzá sok idő vagy hozzávaló.

Mindössze 4-5 darab kovászos uborkára, 2 deciliter kovászos uborka lére, 1-2 gerezd fokhagymára, 2 deciliter kesudiótejfölre vagy más növényi tejfölre vagy joghurtra van szükségünk, pár levél mentára vagy friss kaporra, ízlés szerint vízre, de ez el is hagyható és a tálaláshoz pirítósra.

Az elkészítése is igazán egyszerű, minden hozzávaló mehet a turmixgépbe, majd miután simára turmixoltuk, mehet az egész a hűtőbe. A tálaláskor pedig friss mentával vagy kaporlevelekkel díszíthetjük és kínáljunk hozzá pirítóst.

Egyszerű, mégis különleges: tócsni cukkiniből

A tócsni, vagy lapcsánka eredetileg burgonyából készül, de cukkinivel még különlegesebb íz élményt élhetünk át. Ehhez szükségünk lesz két közepes cukkinire, ½ kiskanál sóra, ¼ bögre zabpehelylisztre, ¼ bögre vöröslencse-, vagy csicseriborsólisztre, 1 evőkanál sörélesztőpehelyre, ami el is hagyható, ezen kívül pedig 1 evőkanál chiamagra vagy őrölt lenmagra, ½ kiskanál fokhagyma-, vagy hagymaporra, sóra, borsra és kurkumára.

A lereszelt, besózott és negyed órán át állni hagyott cukkini levét nyomkodjuk ki, tegyük egy tálba és keverjük hozzá a több hozzávalót. Majd tapadásmentes serpenyőben süssük ki úgy, hogy egy púpos evőkanállal helyezzünk a serpenyőbe, és lapítsuk le a kanállal, majd pár percig mindkét oldalán süssük.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Ella Olsson