Grillsütő tisztítása gyorsan és hatékonyan

Grillezni szinte mindenki szeret, legalábbis a grillen készült ételeket biztosan. Azonban a grill party utáni takarítást már nem kedveljük annyira. Ami nem is csoda, mert lássuk be, nem nagyon van olyan, aki szereti a grillrácsra égett étel maradványokat súrolgatni.

Ha általában nálatok sem akad gyakran erre a feladatra önként jelentkező, akkor érdemes elsajátítani néhány hasznos praktikát, hogy ne legyen rémálom a grillrács megtisztítása a hétvégi grillebéd után!

Így lesz tiszta a grill egyszerűen

Van pár alapszabály, amire, ha tudatosan odafigyelsz, akkor jelentősen könnyebb lesz a grill tisztítása. Az első és talán a legfontosabb, hogy nem szabad halogatnod ezt a feladatot.

Igaz csábító, hogy grillezés után pihenjünk inkább vagy fogjuk a családot és menjünk el például kirándulni, de azért gondolj a grillre is. Ugyanis, ha hagyod rászáradni a rácsra az égett szennyeződéseket, akkor sokkal nehezebb lesz később eltávolítani.

Amikor már nem forró a rács, de már kezd kihűlni első lépésben fújd be jó minőségű zsíroldóval és hagyd állni, hogy kifejtse a hatását. Mielőtt befújnád a zsíroldóval, helyezd a grillrácsot egy olyan árnyékos helyre, ahol nem baj, ha a zsíroldó lecsöpög.

Amíg hat a tisztítószer, addig készíts elő egy vödör meleg vizet, fém súroló kefét és dörzsölő szivacsot is. Ezekre mind szükség lesz a rács alapos megtisztításához. Fontos, hogy a rács anyagának megfelelő tisztítószert használj, nehogy kárt tegyél benne. Egy öntöttvas rács vagy tárcsa esetében viszont nyugodtan használhatsz hideg zsíroldót.

A rács mérete szerint érdemes rendszeresíteni egy téglalap alakú vödröt ehhez a feladathoz, amibe a rácsot bele tudod állítani. A kerek vödör ugyanis erre nem lesz alkalmas és elég gyötrelmes lesz így vele a munka. Mint ahogy sok más tevékenységnél is, itt is igaz, hogy a megfelelő eszközök megkönnyítik és lerövidítik a munkát.

Ha van egy grillrács tisztító szetted bekészítve a szögletes vödörrel, súrolókkal és a zsíroldóval, amit gyorsan elő tudsz kapni szükség esetén, akkor ezzel már szintén értékes időt spóroltál meg.

A grillrács súrolása nem elkerülhető!

Miután letelt a zsíroldó hatóideje húzz gumikesztyűt és a fém kefével súrold át a rácsot. ezzel a szennyeződések nagyját el tudod távolítani a felületéről.

Most állítsd bele a rácsot a meleg vízbe és súrold át újra, majd cserélj vizet, erre valószínűleg szükség lesz ezen a ponton. Miután a nagyja lejött, kezdődhet a finomabb dörzsszivacsos súrolás. Ezzel a makacsabb, főként a hajlatokban, nehezebben hozzáférhető helyeken lévő szennyeződéseket fogod tudni eltávolítani.

Ha nagyon makacs ráégett szennyeződésekkel kell megbirkóznod, akkor fújd be újra a zsíroldóval a rácsot és hagyd még egy kicsit állni, mielőtt újra súrolni kezded. Két menetből általában minden rácsot meg lehet tisztítani egy jó minőségű zsíroldóval.

A megtisztított rácsot fontos, hogy mindig töröld át száraz ruhával, és ne rakd el nedvesen, így megóvhatod a rozsdásodástól is a kedvenc grilledet.

Mihez kezdjünk, ha a legutóbbi grillezéskor nem lett letakarítva a rács?

Hát ez egy nehezebb eset lesz, főleg, ha éppen vendégeket is vársz. Mindig ellenőrizd a vendégvárás előtti napon a rács állapotát. Nagyon kellemetlen meglepetés pár órával észlelni, hogy még a grillrácsot is meg kell tisztítani, mielőtt megérkeznek a vendégek.

Ha már napok, esetleg hetek is elteltek az utolsó grillezés után, akkor kezdj egy melegvizes, alapos áztatással, akár egy órára is hagyd a zsíroldós áztató vízben a rácsot és csak utána kezdj neki a súrolásnak. Az első alapos súrolás után emeld ki a rácsot a vízből és fújd be közvetlenül is a zsíroldóval, majd hagy hatni és utána súrold át újra.

Mindig meleg vagy inkább forró vízzel dolgozz, és ne feledkezz meg a gumikesztyű használatáról sem, mert a zsíroldó kiszárítja a kezet és még ki is sebesítheti azt.

Kép forrása: Canva.com