3 különleges karaj recept

A sertéskaraj népszerű alapanyag, hiszen sovány hús, és változatosan elkészíthető. Ha már unod a klasszikus rántott húst, és valami izgalmasabbat főznél, akkor a népszerű karaj receptek közül mutatunk 3 különlegeset, amivel lenyűgözheted a családodat, vagy a vendégeket!

3 különleges karaj recept

Magyaros rakott karaj

Ez egy viszonylag egyszerűen elkészíthető recept, így kezdő szakácsok is próbálkozhatnak vele.

Hozzávalók:

  • 4 szelet karaj
  • 4 szelet bacon
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 8 dkg füstölt sajt
  • 16 dkg trappista sajt
  • bors

Magyaros rakott karaj recept:

  1. Sózd és borsozd a karaj szeletek mindkét oldalát.
  2. Szeleteled fel a paradicsomot, paprikát, lilahagymát.
  3. Reszeld le a füstölt és trappista sajtot és keverd össze.
  4. Vágd félbe a bacon szeleteket.
  5. Egy serpenyőben süsd meg a bacon szeletek mindkét oldalát, majd tedd félre.
  6. A bacon zsírjában süsd meg a karaj szeletek mindkét oldalát.
  7. Tedd az elősütött karaj szeleteket egy tepsibe.
  8. Tegyél mindegyik karaj szeletre két szelet bacont.
  9. Néhány karika paradicsomot, paprikát, lilahagymát.
  10. Szórd meg a reszelt sajt keverékével.
  11. Tedd a magyaros karaj szeleteket 180 fokra előmelegített sütőbe.
  12. Süsd kb. 15-20 percig a magyaros rakott karajt, míg a sajt rá nem olvad.

Sarkadi pecsenye

Ez egy kicsit bonyolultabb recept, de garantáltan megéri a fáradtságot, nem csak nagyon finom, de igazán laktató is!

Hozzávalók:

  • 6 szelet sertéskaraj
  • 40 dkg gomba
  • 5 dkg kolbász
  • 2 db csemegeuborka (nagyobb)
  • 10 dkg sajt (pl. trappista)
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • bors
  • 1 evőkanál vaj
  • olaj

Sarkadi pecsenye elkészítése:

  1. Sózd és borsozd a karajszeleteket, ha szükséges klopfold ki kicsit őket.
  2. Pucold meg és szeleteled fel a gombát.
  3. Karikázd fel a kolbászt és a csemegeuborkát.
  4. Reszeld le a sajtot.
  5. Melegítsd fel a vajat az olajjal egy serpenyőben, és süsd meg benne a karaj szeleteket. Nem kell teljesen készre sütni, mert a sütőben még sülni fognak. A megsült karaj szeleteket tedd egy hőálló tálba.
  6. Tedd ugyanabba a serpenyőbe a felszeletelt gombát, és pirítsd meg.
  7. Add a gombához a kolbászt, süsd kicsit, míg ki nem adja a zsírját.
  8. Szórd meg egy evőkanál liszttel és öntsd fel a tejjel.
  9. Add hozzá az uborkát, és kevergetve főzd tovább, míg be nem sűrűsödik a mártás.
  10. Add hozzá a reszelt sajt 1/3 részét. Ha elolvadt a sajt is a raguban, kanalazd rá a hús szeletekre.
  11. Szórd meg a maradék reszelt sajttal a sarkadi pecsenye tetejét.
  12. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, míg a sajt meg nem olvad a tetején.

Zengővárkonyi szelet

Ez egy látványos, töltött karaj rántva, nem csak melegen lehet fogyasztani, de hidegtálakra is kerülhet. Egy különleges ünnepi fogás, akár karácsonyra, szilveszterre vagy bármilyen ünnepi alkalomra.

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertés karaj
  • 4 szelet sonka
  • 8 dkg sajt
  • 2 db közepes csemege uborka
  • 6 dkg gomba
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj
  • bors

Zengővárkonyi szelet recept:

  1. Szeleteld fel a gombát, és pirítsd meg egy serpenyőben kevés olajon, majd várd meg, míg kihűl.
  2. Addig klopfold ki kicsit a karaj szeleteket.
  3. Sózd és borsozd a húsok mindkét oldalát.
  4. Reszeld le a sajtot, és kockázd fel a csemege uborkát.
  5. Mindegyik karaj szeletre tegyél sonkát, reszelt sajtot, pirított gombát és csemege uborkát.
  6. Óvatosan göngyöld fel.
  7. Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:
  • tedd egy tálba a lisztet
  • üsd a tojásokat egy tálba, és habard el egy csipet sóval
  • tedd a zsemlemorzsát egy másik tálba
  1. Panírozd be a zengővárkonyi szeletet, először forgasd meg a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában. A két végét javasolt még egyszer megmártani a tojásban és a zsemlemorzsában, így kisebb az esély rá, hogy a töltelék sütés közben kifolyik.

Bő olajban, közepes lángon süsd aranybarnára a zengővárkonyi tekercsek mindegyik oldalát.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Yvette S