A sertéskaraj népszerű alapanyag, hiszen sovány hús, és változatosan elkészíthető. Ha már unod a klasszikus rántott húst, és valami izgalmasabbat főznél, akkor a népszerű karaj receptek közül mutatunk 3 különlegeset, amivel lenyűgözheted a családodat, vagy a vendégeket!
3 különleges karaj recept
Magyaros rakott karaj
Ez egy viszonylag egyszerűen elkészíthető recept, így kezdő szakácsok is próbálkozhatnak vele.
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj
- 4 szelet bacon
- 2 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 db lilahagyma
- 8 dkg füstölt sajt
- 16 dkg trappista sajt
- só
- bors
Magyaros rakott karaj recept:
- Sózd és borsozd a karaj szeletek mindkét oldalát.
- Szeleteled fel a paradicsomot, paprikát, lilahagymát.
- Reszeld le a füstölt és trappista sajtot és keverd össze.
- Vágd félbe a bacon szeleteket.
- Egy serpenyőben süsd meg a bacon szeletek mindkét oldalát, majd tedd félre.
- A bacon zsírjában süsd meg a karaj szeletek mindkét oldalát.
- Tedd az elősütött karaj szeleteket egy tepsibe.
- Tegyél mindegyik karaj szeletre két szelet bacont.
- Néhány karika paradicsomot, paprikát, lilahagymát.
- Szórd meg a reszelt sajt keverékével.
- Tedd a magyaros karaj szeleteket 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Süsd kb. 15-20 percig a magyaros rakott karajt, míg a sajt rá nem olvad.
Sarkadi pecsenye
Ez egy kicsit bonyolultabb recept, de garantáltan megéri a fáradtságot, nem csak nagyon finom, de igazán laktató is!
Hozzávalók:
- 6 szelet sertéskaraj
- 40 dkg gomba
- 5 dkg kolbász
- 2 db csemegeuborka (nagyobb)
- 10 dkg sajt (pl. trappista)
- 1 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- só
- bors
- 1 evőkanál vaj
- olaj
Sarkadi pecsenye elkészítése:
- Sózd és borsozd a karajszeleteket, ha szükséges klopfold ki kicsit őket.
- Pucold meg és szeleteled fel a gombát.
- Karikázd fel a kolbászt és a csemegeuborkát.
- Reszeld le a sajtot.
- Melegítsd fel a vajat az olajjal egy serpenyőben, és süsd meg benne a karaj szeleteket. Nem kell teljesen készre sütni, mert a sütőben még sülni fognak. A megsült karaj szeleteket tedd egy hőálló tálba.
- Tedd ugyanabba a serpenyőbe a felszeletelt gombát, és pirítsd meg.
- Add a gombához a kolbászt, süsd kicsit, míg ki nem adja a zsírját.
- Szórd meg egy evőkanál liszttel és öntsd fel a tejjel.
- Add hozzá az uborkát, és kevergetve főzd tovább, míg be nem sűrűsödik a mártás.
- Add hozzá a reszelt sajt 1/3 részét. Ha elolvadt a sajt is a raguban, kanalazd rá a hús szeletekre.
- Szórd meg a maradék reszelt sajttal a sarkadi pecsenye tetejét.
- Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, míg a sajt meg nem olvad a tetején.
Zengővárkonyi szelet
Ez egy látványos, töltött karaj rántva, nem csak melegen lehet fogyasztani, de hidegtálakra is kerülhet. Egy különleges ünnepi fogás, akár karácsonyra, szilveszterre vagy bármilyen ünnepi alkalomra.
Hozzávalók:
- 4 szelet sertés karaj
- 4 szelet sonka
- 8 dkg sajt
- 2 db közepes csemege uborka
- 6 dkg gomba
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj
- só
- bors
Zengővárkonyi szelet recept:
- Szeleteld fel a gombát, és pirítsd meg egy serpenyőben kevés olajon, majd várd meg, míg kihűl.
- Addig klopfold ki kicsit a karaj szeleteket.
- Sózd és borsozd a húsok mindkét oldalát.
- Reszeld le a sajtot, és kockázd fel a csemege uborkát.
- Mindegyik karaj szeletre tegyél sonkát, reszelt sajtot, pirított gombát és csemege uborkát.
- Óvatosan göngyöld fel.
- Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:
- tedd egy tálba a lisztet
- üsd a tojásokat egy tálba, és habard el egy csipet sóval
- tedd a zsemlemorzsát egy másik tálba
- Panírozd be a zengővárkonyi szeletet, először forgasd meg a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában. A két végét javasolt még egyszer megmártani a tojásban és a zsemlemorzsában, így kisebb az esély rá, hogy a töltelék sütés közben kifolyik.
Bő olajban, közepes lángon süsd aranybarnára a zengővárkonyi tekercsek mindegyik oldalát.
Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Yvette S