A lazac elkészítésének tökéletes módjai

A lazac elkészítésének számos módja létezik, és a receptek száma szinte végtelen. Azonban, ha megfelelően szeretnénk elkészíteni a tengeri halat, akkor érdemes néhány alapvető szabályt szem előtt tartanunk.

Bár a lazac nem tartozik az olcsó ételek közé, érdemes időnként beiktatni az étrendünkbe, mert tele van egészséges tápanyagokkal, mint például az omega-3 zsírsavak, fehérjék és vitaminok. Süssük, pároljuk vagy grillezzük: az eredmény garantáltan ínycsiklandó lesz.

A lazac kiválasztásának fontossága

A lazac kiválasztásakor érdemes figyelmet fordítani a frissességre, hiszen csak így lesz igazán finom az elkészült hal. A friss lazac jellegzetes rózsaszín, mélyvörös vagy narancssárga színben pompázik, és illata enyhén halszagú. Ha a bőr ragacsos vagy az illata túl erős, akkor inkább keressünk másikat halat.

A vadlazacok általában kevesebb környezeti szennyeződésnek vannak kitéve, mint a nagyüzemi tenyésztésből származó társaik. Emellett a vadlazacok magasabb omega-3 zsírsavtartalmuk miatt táplálóbbak is lehetnek, így ha tehetjük, válasszunk inkább vadlazacot.

A lazac előkészítése

Miután kiválasztottuk a megfelelő halat, a lazac előkészítése következik.

A lazacot legalább fél órával az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Ennek köszönhetően a hal egyenletesen fog átsülni.

Az előkészítés során ne feledkezzünk meg a hal alapos megtisztításáról sem. Hideg vízben mossuk meg, majd egy papírtörlő segítéségével töröljük szárazra. Ezután távolítsuk el a szálkákat. Még akkor is érdemes egy gyors ellenőrzést tartani, ha filét vásároltunk.

Ha sütésre kerül sor, citrommal dörzsöljük be a húsát, hogy a végeredmény aranybarna és ropogós legyen.

A lazac elkészítése: sütés, párolás vagy grillezés

A lazacot süthetjük, párolhatjuk vagy grillezhetjük is. Ha sütjük, helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és öntsünk rá egy kis olajat, sózzuk és borsozzuk. Majd nagyjából 10-12 percig 180 fokon süssük és közben locsoljuk meg a hús felszínét olajjal. Vigyázzunk, hogy ki ne száradjon!

Ha pároljuk a lazacot, akkor tegyünk egy nagyobb serpenyőbe egy kis olajat és forrósítsuk fel. A halat helyezzük a serpenyőbe a bőrös oldalával, sózzuk, borsozzuk, és fedjük le. Pároljuk 6-8 percig, amíg a hús átsül. A párolásnak köszönhetően megőrizzük a hal ízét és nedvességtartalmát.

A grillezéshez először kenjük be a lazac mindkét oldalát olajjal, majd helyezzük a halat egy forró grillrácsra, végül sózzuk és borsozzuk. Grillezzük 3-4 percig mindkét oldalán, amíg a lazac átsül. A halszeletek sütésekor fontos, hogy hirtelen süljenek, vagyis a hal belseje ne száradjon ki, ugyanakkor kívülről szép aranybarna kérget kapjunk. Ezt a kérget könnyebb leválasztani a rácsról is.

Persze a lazac elkészítésének ideje a hal méretétől és az elkészítési módtól függően eltérő lehet. Úgy ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e, hogy könnyedén belenyomunk a húsba, és ha könnyen szétválik a hal húsa, akkor kész.

A lazac tálalása

A tálalásnál a lazacot megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel vagy egy kis citromlevet csepegtethetünk rá, de vajjal is mennyei. Ha szeretjük az édeskés ízeket, akkor a lazacot érdemes mézzel vagy narancslével ízesíteni, ha pedig a pikánsabb ízvilágot kedveljük, akkor chilivel vagy fokhagymával tehetjük még izgalmasabbá az ételt. A lazachoz remekül passzol a rizs, a kuszkusz, illetve különböző saláták.

Ha pedig ünnepi alkalomra készítjük a lazacot, akkor különösen fontos a tálalás, mert az is hozzájárul az étel élvezeti értékéhez. Lehetőség szerint egy fehér porcelán vagy üveg tányéron tálaljuk, kínáljunk mellé friss zöldségeket és egy pohár borral kísérjük.

Kép forrása: Pexels.com