Pesto recept – Eredeti olasz pesto készítése házilag

Ha szereted az olasz konyhát, akkor biztosan ismered a pestot, ezt a csodálatos zöld szószt, amely hagyományosan mozsárban készül bazsalikomból, fokhagymából, parmezán sajtból és olívaolajból. A pesto nemcsak rendkívül ízletes, hanem sokoldalú is: tésztával, salátával, húsokkal és zöldségekkel is fogyaszthatjuk, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, és számos variációja létezik.

A hagyományos olasz pestok közül a legismertebb a zöld színű genovai pesto (Pesto alla Genovese), amelynek alapjául az aromás, friss bazsalikomlevelek szolgálnak, emellett nagy népszerűségnek örvend a paradicsomból készült szicíliai pesto, valamint a pikáns ízű calabriai pesto is.

A különféle pestok egyre több üzlet polcain megtalálhatók, azonban, ha szánunk rá egy kis időt, akkor néhány hozzávalóból, elkészíthetjük a saját házi pestonkat is. A továbbiakban mutatunk egy egyszerű pesto receptet, amivel garantáltan sikert aratsz majd!

Eredeti pesto recept

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél (lehetőleg kisebb levelek)
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 15 g reszelt pecorino sajt
  • 120 ml extra szűz olívaolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a bazsalikomleveleket és konyhai papírtörlővel itassuk fel teljesen a nedvességet. Fontos, hogy a levelek teljesen szárazak legyenek, különben a pesto vizes lesz.
  2. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket. A fokhagymát ízlés szerint adagoljuk, a két gerezd jó kiindulópont, de használhatunk ennél többet és kevesebbet is.
  3. Törjük össze a fokhagymát a mozsárban egy kevés nagy szemű sóval (pl. tengeri só). Ha nincs mozsarunk, használhatunk konyhai robotgépet vagy turmixgépet is, ebben az esetben a pesto textúrája kevésbé lesz rusztikus.
  4. Adjuk hozzá a fenyőmagot és törjük tovább, amíg krémes nem lesz. A fenyőmagot előzetesen megpiríthatjuk egy száraz serpenyőben, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, így még gazdagabb ízvilágot érhetünk el. Fenyőmag helyett más olajos magvakat, például mandulát, diót vagy pisztáciát is használhatunk.
  5. Kis adagokban hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és addig törjük, míg jól el nem keveredik.
  6. Hozzáadjuk az előzőleg lereszelt Parmigiano-Reggiano és Pecorino Romano sajtokat, majd óvatosan elkeverjük. Ha csak egyféle sajtot sikerül beszerezni, az sem baj. Kóstoljuk meg a pestot és ha szükséges sózzuk.
  7. Fokozatosan adjuk hozzá az extra szűz olívaolajat és keverjük össze. Az olívaolaj mennyiségét változtathatjuk attól függően, hogy sűrű vagy híg pestot szeretnénk.

A pesto tárolása

A megmaradt pesto többféle módszerrel is tárolható. Nézzük a leggyakoribb tárolási módokat:

  • Hűtőszekrény: A pestot tiszta üvegbe vagy műanyag dobozba kanalazzuk, leöntjük egy vékony réteg olívaolajjal, hogy megvédjük a levegőtől, majd lezárjuk. Így akár 1-2 hétig is eltartható. A maradék pestot minden használat után fedjük be olívaolajjal, és zárjuk le jól a tárolóedényt.
  • Fagyasztás: A pestot jégkockatartóba porciózzuk és lefagyasztjuk. Amikor megdermedt, kivesszük a kockákat, és egy zacskóba vagy dobozba rakjuk, ezt követően visszatesszük a fagyasztóba. Ezzel a módszerrel kb. 6 hónapig eláll a pesto. Amikor szeretnénk felhasználni, csak vegyük ki és olvasszuk fel a szükséges mennyiséget.

Ha tetszett ez a recept, és szeretnéd, hogy mások is megismerjék, kattints a megosztás gombra!

Kép forrása: Adobe Stock