Tudod, hogy mi a különbség a flat white és a cappuccino között?

Bár a flat white az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sokan nem tudják, hogy az Ausztráliából származó tejes csoda pontsan miben különbözik a klasszikusan elegáns olasz cappuccinótól. Látszólag ugyanis hasonlítanak, a csészeméret ugyanaz, ugyanakkor a kávé és tej aránya, valamint az eltérő habréteg más-más ízélményt kölcsönöz.

Ha szeretnél Te is elmélyülni kicsit jobban a kávékészítés világában, akkor tarts most velünk egy kis utazásra a flat white és a cappuccino birodalmába.

bestbarista

Kép forrása: Freepik.com

Flat white vs. cappuccino

A flat white és a cappuccino kissé megtévesztheti a kávék világában kevésbé jártas rajongókat, hiszen több közös vonásuk is van, mégis sok tekintetben különböznek. Hasonlóság például, hogy ugyanolyan csészében szolgálják fel őket, és mindkettő eszpresszó alapú ital, mely gőzölt tejet és tejhabot  tartalmaz. Ugyanakkor míg a flat white lágyabb ízvilágú és jobban felpörgeti fogyasztóját, addig a karakteres cappuccino markánsabb ízjegyei ellenére nem tartalmaz annyi koffeint.

A flat white-ot sokan egyszerűen kis tejeskávénak szokták nevezni. Dupla adag eszpresszóval – vagy egy adag ristrettóval -, gőzölt tejjel és némi tejhabbal készül. Fontos, hogy a hab egyáltalán nem domináns, nagyjából fél centi, innen is ered az elnevezése, hogy “lapos fehér”. Ez azon eszpresszóhoz szokott kávéfogyasztók kívánsága volt, akik nem rajongtak a cappuccino vastag habrétegéért.

Merthogy a cappuccino ékessége kétségkívül az ideális esetben 2 cm-es habkorona. Különbözik azonban a presszókávé arányában is, hiszen mindössze 1 eszpresszóval készül és egyenlő részben tartalmaz kávét, gőzölt tejet és tejhabot.

Ha tökéletes flat white-ot vagy cappuccinót szeretnél készíteni, érdemes elsajátítani a tejhabkészítés minden fortélyát, és megtanulni pár latte art mintát is.

Hogyan készül tradicionális flat white?

Hagyományosan a flat white-ot egy 1,5 dl-es – maximum 1,8 dl-es – kerámia csészében szolgálják fel, sosem pohárban. Elkészítése viszonylag egyszerű, otthon is nyugodtan nekiállhatsz!

 1. Készíts el egy dupla eszpresszót!
 2. Kb. 120 ml tejet gőzölj fel 55-62°C-ra!
 3. Üsd le a tejhabosító kancsót a pulton, majd a kezedben tartva, finoman forgasd benne körbe a tejet. Ettől bársonyos és sima lesz a tej, a buborékok pedig eloszlanak.
 4. Majd töltsd a felgőzölt tejet az eszpresszóra, és ha szeretnél kreatívkodni, akkor felturbózhatod egy szép latte arttal.
bestbarista

Kép forrása: Freepik.com

A klasszikus cappuccino

A cappuccinónál könnyű megjegyezni az arányokat: ⅓-⅓-⅓  arányban tartalmaz kávét, gőzölt tejet és tejhabot.

 1. A tejet gőzöld addig, amíg a felszínén hab nem képződik.
 2. Főzd le az eszpresszót és öntsd egy kb. 1,5 dl méretű csészébe.
 3. Töltsd a felgőzölt tejet a kávéra úgy, hogy egy kanállal visszatartod a tejhabot, majd a végén a habot kanalazd a kávé tetejére. Készíthetsz izgalmas latte artot, illetve fahéjjal vagy kakaóporral díszítheted.

Szeretnél még több tejes kávékülönlegességgel megismerkedni? Akkor tanulj baristának!

A barista képzéseken:

 • Elsajátíthatsz mindent a kávé termesztéséről, szüreteléséről, pörköléséről és őrléséről, amelyek egytől-egyig szerepet játszanak az elkészült ital ízvilágában.
 • Megtanulhatod, hogy hogyan használd profin a kávékészítő gépeket és barista eszközöket.
 • Különféle kávékészítési módszerekben szerezhetsz jártasságot.
 • Képzett baristáktól lesheted el a tökéletes tejhab megalkotásának tudományát és a tejes kávéitalok díszítését.
 • Vendéglátói ismeretekkel gazdagodhatsz, hogy a világ bármely kávézójában megálld a helyed.

Barista tanfolyamok tapasztalt oktatókkal a BestMixerhez tartozó BestBaristánál!

Ha profi képzőhelyen, a legjobbaktól szeretnéd megtanulni a szakma fortélyait, akkor a BestBaristánál a helyed!

 • Kiválóan felszerelt, fővárosi vagy vidéki oktatási helyszíneken, csúcstechnológiás gépeken és profi eszközökkel sajátíthatod el a barista szakma csínját-bínját.
 • Akár magántanulóként, vagy kiscsoportokban szerezhetsz gyakorlatot tapasztalt oktató felügyelete mellett.
 • A legtapasztaltabb barista szakemberektől tanulhatsz.
 • Elsajátíthatod az alap barista ismereteket, majd továbbképezheted magad egészen a mester szintig.
 • Részt vehetsz Latte Art vagy Alternatív kávékészítés workshopokon, szakmai nyelvtanfolyamokon, sőt akár Coffee Shop Manager is lehetsz.
 • 3 hét alatt nemzetközileg elismert oklevelet szerezhetsz, hogy külföldön is kipróbálhasd magad.

Jelentkezz Te is Magyarország piacvezető barista tanfolyamaira!

Ha vonz a kávékészítés világa és megtanulnál egy új szakmát, amiben igazi profivá válhatsz, vagy egyszerűen csak rajongsz a kávékért és szeretnél jobban megismerkedni a különböző fajtákkal, elkészítési módszerekkel, akkor nézz szét Magyarország piacvezető barista képzései között. A BestBaristánál biztosan megtalálod az igényeidnek legjobban megfelelő barista tanfolyamot!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)