Tippek és trükkök sütőtisztításhoz

A sütő az egyik leghasznosabb berendezés a konyhában, sokan használják napi szinten, a takarítása viszont már a legkevésbé kellemes munkák közé tartozik.

Ha nem szeretnél sokat költeni a bolti sütőtisztítókra, vagy a lehető legtermészetesebben oldanád meg a feladatot, akkor a következő tippek segíthetnek neked ebben.

Ötletek makacs és kevésbé makacs szennyeződések eltávolítására

Az ecet számos tulajdonsága mellett a zsíroldásban is nagyon jó, olyannyira, hogy még a sütőből is képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, amennyiben még nincsenek odaszáradva.

Nincs más dolgod, mint hígítatlan ecetbe mártani a szivacsot, és már kezdődhet is a súrolás. Ha puha anyagot használsz, akkor még a főzőlap esetén is működik ez a megoldás.

Ha egy kicsit makacsabb szennyeződésről van szó, akkor az ecetet szódabikarbónával is kombinálhatod, így házi súrolószert készíthetsz. A súrolás után érdemes még 20 percig várni az áttörléssel, hogy a szer hatni tudjon, ezután jöhet a vizes rongy, és egy alapos törölgetés.

A makacs, odaégett zsíros szennyeződések ellen az egyik jó megoldás az egy pohár almaecet és két evőkanál cukor kombinációjából készített oldat. Ezt még a meleg sütő oldalára kell felkenni, majd hagyni kb. egy órát hatni. Ezután könnyedén le tudod törölni a szennyeződéseket.

A másik megoldás, ami szintén nagyon hatékony, ha fél pohárnyi ammóniát teszünk egy tálba, és ezt 65 fokos sütőbe tesszük a sütő felső polcára. Alulra kerüljön egy tál, forrásban lévő víz is, majd csukd be a sütőt, és hagyd így 2-3 órán keresztül.

Ha letelik az idő, vedd ki a tálakat, a sütőt pedig szellőztesd ki, mert az ammónia illata nem lesz kellemes. Ezután ammóniás-mosószeres vízzel mosd ki a sütőt, még az odaégett zsír is le fog jönni könnyedén.

Így könnyítheted meg a sütőtakarítást!

Teljesen megúszni a sütő takarítását nem lehet, viszont vannak praktikák, melyekkel megkönnyítheted a dolgodat. Az egyik ilyen megoldás, ha a sütőrácsra egy-két réteg alufóliát teszel, így a zsír vagy az olaj nem fog a sütő aljára csöpögni.

Arra azonban figyelj, hogy a sütő aljára ne kerüljön alufólia, mert az már tűzveszélyes. Az is jó megoldás, ha egy kivehető tepsit teszel a sütő aljára, mert az könnyebb elmosni, mint kisúrolni a sütő alját. Ezzel meg nem úszod a munkát, de jóval könnyebbé teszed.

Az is előfordulhat, hogy a sütő tiszta, de olaj vagy zsír szagot áraszt magából. Ez ellen egy pohár citromlé a megoldás, melyet egy kis pohárban a még langyos sütőbe teszel, amíg kihűl a sütő. Kellemes citrus illat tölti majd be a sütőt és a konyhát is.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Zinkevych