Ribizli

A nyár telis-tele van finom hazai gyümölcsökkel, hiszen érik a málna, a cseresznye, a szeder és a ribizli. A ribizli íze kissé savanyú, ezért nagyon jól illik süteményekbe, de a legjobb talán mégis frissen fogyasztani, lehetőleg egyenesen a bokorról szedve.

Az apró kis bogyócskák nem csak finomak, de kifejezetten egészségesek is, hiszen számos hasznos tápanyagot tartalmaznak. A franciák a világ legnagyobb ribizlirajongói, az egyik kedvenc csemegéjük a ribizlivel kísért pirított magvak keveréke, érdemes tőlük ellesni a tippet!

Származása és fajtái

Máig vitatott kérdés, honnan is származik pontosan a ribizli. Egyes kutatók szerint Észak-Afrikából, míg mások Nyugat-Ázsiára tippelnek. Egy biztos, hogy mára a világ számos vidékén termesztik, és jelenleg több mint 1500 ribizlifajtát tartanak számon. Hazánkban a legismertebb a piros színű, de létezik fehér és fekete is. Míg a piros és a fehér ribizli íze meglehetősen hasonló, addig a fekete teljesen más, sokkal karakteresebb.

A növényről

A ribizlibokor nem nő 1-1,2 méternél magasabbra, inkább oldalra terjeszkedik, ezért kiváló választás kiskerti viszonyok közé is. Nehézség, hogy a növény érzékeny a lisztharmatra. A 20. század elején az Egyesült Államokban a lisztharmat elpusztította a ribizliültetvények nagyrészét. Másik gyakori probléma, hogy levéltetvek telepszenek meg a friss hajtásokon, amelyek ellen nem könnyű védekezni.

Korai virágzás, késői szüretelés

A ribizli a kora tavaszi hónapok során virágzik, a kis virágok nektárja értékes tápanyagot biztosít a szorgos méhek számára. A ribizli bogyói aprók, de hosszú idő alatt érnek csak meg teljesen, a korai virágzást követően a nyár közepére, végére lesznek finom édesek.

Méregtelenítés ribizlivel

A népi gyógyászat a ribizli gyümölcsét epehólyag tisztítóként, vizelethajtóként, valamint hashajtóként ismeri. A bogyójában található nagy mennyiségű pektin segít megtisztítani a szervezetet, eltávolítja a felhalmozódott méreganyagokat. A gyümölcs nagyon alacsony kalóriatartalmú, 100 gramm ribizli mindössze 44 kalóriát tartalmaz, ezért kiváló választás a fogyókúrázók számára.

A nyár Önnek is a friss gyümölcsökről szól? Így van ez jól, de a meleg ételről sem szabad megfeledkezni, hiszen az emberi szervezetnek szüksége van rá. Rendeljen házhoz finom ebédet az Interfoodtól, ahol mindig gazdag kínálatot és megfizethető árakat talál!

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)