Régóta szemezel a bártender és barista szakmával? Itt az ideje megvalósítani álmaidat!

A nyár közeledtével már megkezdődött a szakemberek toborzása a vendéglátóiparban, ezért ha szívesen kipróbálnád magad újdonsült bártenderként és baristaként, most érdemes belevágni a képzésbe, így tavasz végére már új szakmákkal büszkélkedhetsz!

Ha imádod a kávék és koktélok világát, akkor pályakezdőként és szakmaváltóként is remek karrierlehetőségek állnak előtted, sőt akár külföldön is kipróbálhatod magad!

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Miért annyira vonzó a bártender és barista szakma?

Az utóbbi években hatalmas lett az igény a képzett bártenderekre és baristákra, hiszen a vendégek sokkal elkötelezettebbek a kiváló ízek és az italok minősége iránt, valamint fontosnak tartják az élményt, amit a kávék vagy koktélok felszolgálása és profi elkészítésük ad.

Mindkét szakma rengeteg pályakezdő fiatalt csábít, azonban a sokéves munkatapasztalattal rendelkezők körében is egyre gyakrabban jelenik meg az igény, hogy hátat fordítsanak a 8 órás irodai munkának, és valami sokkal izgalmasabb karrierbe kezdjenek.

Akik szeretik a pörgést, a jó társaságot, imádnak kommunikálni és kreativitásra vágynak, nem mellesleg rajonganak a koktélokért és kávé a specialitásokért, azoknak tökéletes választás lehet bártendernek és baristának tanulni. Ráadásul kiváló karrier és kereseti lehetőséget kínálnak itthon és a nagyvilágban.

Aperol Spriztől a Piña Coladáig: Hogyan lesz valakiből profi bártender?

Az összes szakma esetében nagyon fontosak a jó alapok, a speciális eszközök, kellékek ismerete, a technikák és receptek elsajátítása. Ha ez megvan, akkor jöhet a gyakorlás és a folyamatos fejlődés!

Bártendernek lenni sokkal többről szól, mint egyszerűen italokat keverni. Alapos tudással kell rendelkezni a bártörténelemről, a bárfelszolgálás szabályairól, a különböző eszközökről és poharakról, jégtípusokról és természetesen a koktélokról!

A szakember kisujjában kell lennie például, hogy mi az az Aperol Spritz, vagy hogyan készítsen el egy tökéletes Piña Coladát. Illetve megtanulni az olyan speciális technikákat, mint az építés, a keverés, a rázás, a szűrés, a gurítás és a rétegezés. Szükség van emellett kifogástalan szociális készségekre, és nem utolsó sorban a nyomás alatti munkavégzés képességére.

A bártendernek tudnia kell önállóan és csapatban is dolgozni és megfelelően kezelni a különböző vendégtípusokat és helyzeteket. De a megjelenés, a higiénia és a protokoll is fontos része a munkájának. Odaadással, tanulni vágyással és gyakorlással azonban hamar el lehet jutni a profi szintig!

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Utazás a kávéköltemények világába: kezdőtől a mester barista szintig

A speciality kávézók népszerűségének köszönhetően egyre nagyobb az igény a komoly tudással rendelkező baristákra is. Természetesen itt is vannak szintek, de elkötelezettséggel és szenvedéllyel nem kell évtizedeket várni, míg profivá képezzük magunkat.

Egy jó barista otthon van a kávéfajtákban, nemcsak a kávégép használata gyerekjáték számára, de mindent tud a pörkölésről, őrölésről. Mestere a különböző kávéfőzési technikáknak, a tejhabosításnak. A kávéházi italok elkészítésének teljes választéka ott szerepel a repertoárjában, sőt képes akár új recepteket kidolgozni az egyes kávékészítési módszerekhez.

Akik egyszer belekóstoltak a baristák világába, folyamatosan szomjazzák a tudást, még több praktika elsajátítását. Ilyen például a Latte Art, a tejes kávécsodák művészete, ahol a szakemberek tökélyre fejleszthetik a tejhabosítás helyes technikáját. Megtanulhatják a magasság, folyás, csuklómozgás fortélyait, a klasszikus cappuccino „fehér folt” készítését, illetve a különböző minták alkotását más-más csészékben.

Hol érdemes bártendernek és baristának tanulni?

A sikeres vendéglátói karrierhez nagyon fontos a biztos tudás, a rugalmasság és a szorgalom, emiatt ajánlott a legjobbaktól és legtapasztaltabbaktól tanulni. Bár az iskolák hirdetései között számos alternatívát találni, döntést hozni még így sem egyszerű.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni?

  • Helyileg hol találhatók a képzések, mennyit kell ezért utazni?
  • Mióta üzemel az intézmény, hogyan vélekednek róla az ott végzett tanulók?
  • Milyen körülményeket biztosít az iskola a tanuláshoz? Például saját oktatótermekkel, korszerű felszereléssel rendelkezik, vagy csak bérli őket?
  • Kiktől lehet tanulni? Milyen az oktatói csapat felépítése?
  • A piacon lévő többi képzéshez képest milyen ár-érték arányban érhetők el a tanfolyamok?
  • Milyen szakképesítést szerezhetünk a tanfolyam elvégzésével (pl.: oklevél, bizonyítvány stb.)
  • Van-e lehetőség egyszerre több szakmát  (pl. bártender és barista) tanulni?
  • Elérhetők-e további képzési lehetőségek a fejlődés érdekében?
  • A megszerzett tudással lehet-e boldogulni külföldön?

Készülj fel a nyári pörgésre!

Ha most vágsz bele a bártender és barista képzésbe, akkor tavasz végére már szuper új szakmáid lehetnek! Amennyiben régóta kacsintgatsz a vendéglátás felé és megtetszett, amit eddig olvastál, akkor jó híreink vannak számodra! A BestMixer képzésein akár egyszerre is elsajátíthatod a kávé– és koktélkészítés rejtelmeit.

Vagy ha kifejezetten a kávék világa vonz, mester barista képzést is választhatsz, ahol az alaptanfolyamon kívül ellesheted a Latte Art művészetét. Tanulj a legjobbaktól csúcstechnológiás körülmények között és egy szaktekintéllyel teli oktatói gárdával!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)