Mire kell ügyelni nyáron a kint tartott kutyák esetében?

Habár sok gazdi számára elképzelhetetlen, hogy ne osztozzon bundás kedvencével a nappalin vagy akár a hálószobán, nem elhanyagolható azoknak a kutyatartóknak a száma sem, akiknek kijárós, vagy teljes egészében az udvaron élő kutyájuk van.

Hogy ez jó megoldás-e vagy sem, arról hosszan lehetne vitatkozni, cikkünk célja azonban nem ez, hanem hogy felhívjuk a szabadban élő ebek tulajdonosainak figyelmét pár dologra, amire a nyári időszakban fokozottan oda kell figyelni.

Az élelem szavatossága

Szinte nincs olyan kutya, aki ne rajongana a konzerv eleségekért, a meleg évszakban azonban praktikussági és élelmiszerhigiéniai okokból célszerűbb lehet szárazeledelre váltani, a Petgurunál a Brit tápokból például igen nagy választékot találunk.

A szaftos aszpikban lévő falatok ugyanis csak addig nem érzékenyek a hőmérsékletre, amíg a légmentesen lezárt konzervdobozban vannak. Amint viszont felbontjuk, gyorsan romlandóvá válnak, pláne a melegben. Hiszen jól tudjuk, hogy például a nyers hús is meg tud romlani néhány óra alatt hűtés nélkül, ugyanez pedig igaz ezekre az eleségekre is.

Amit tehát reggel odaadsz a kutyusodnak, az délutánra szinte biztos, hogy már nem lesz jó, főleg ha a kánikula miatt kisebb az eb étvágya, és nem eszi meg rövid időn belül egyszerre az egészet. A szabadban lévő nedves eleség ráadásul odavonzza a hangyákat, legyeket és darazsakat is.

Ellenben a szárazeledellel nincsenek ilyen problémák. Egyrészt nem lesz baja akkor sem, ha közvetlen napsütés vagy magasabb hőmérséklet éri, másrészt a rovarok sem mennek rá. Ha tehát kutyusod az ennivalót is a szabadban kapja, akkor nyáron válaszd inkább a száraztápot a konzerv helyett.

Ha viszont ragaszkodsz az utóbbihoz, akkor oszd el a napi mennyiséget több kisebb adagra, és mindig csak annyit adj oda egyszerre az állatnak, amennyit rögtön elfogyaszt.

Friss víz

Kánikulában az emberek és az állatok vízigénye is képes akár a megszokott mennyiség duplájára nőni. A száraztápos etetés pedig erre még egy lapáttal rátesz, hiszen ezeknek a tápoknak nagyon alacsony a nedvességtartalma, így a kutya is szomjasabb lesz tőle.

Nagyon fontos tehát, hogy kedvenced előtt mindig legyen friss, hideg ivóvíz! Cseréld a tálja tartalmát akár napi 3-4 alkalommal is, mert a víz hamar felmelegszik, úgy pedig már kevésbé lesz vonzó a számára. Sőt, akár jégkockákat is szórhatsz bele, így még tovább marad kellemesen hideg.

Árnyékos, hűvös hely

A nap legforróbb időszakában te is szívesen húzódsz be egy hűs, árnyékos helyre (mondjuk a házba) igaz? Nos, ezzel kedvenced is pontosan így van, főleg hogy őt a bundája még jobban melegíti.

Gondoskodj arról, hogy a kutyának legyen egy kellemes hőmérsékletű menedéke. Egy fa árnyéka erre nem igazán alkalmas, viszont egy árnyékban lévő kutyaól, esetleg egy jól szigetelő garázs vagy melléképület annál inkább. Ha van kazánház vagy alagsor, az is remek búvóhely a hőség elől. Persze a megfelelő szellőzésre figyelj oda!

Ha semmi ilyesmi nincs, akkor érdemes megfontolni, hogy legalább a hőség idejére beengedd a hűs házba az állatot.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)