Milyen étkezési zavarok léphetnek fel a kutyáknál?

Bár akadnak szerencsésebb kutyagazdik, a többség viszont már találkozott kisebb-nagyobb étkezési problémákkal kedvencénél. Ezek némelyike csak a helytelen viselkedés miatt alakul ki, míg mások egészségügyi okok következményei. Nézzük is meg a leggyakoribbakat röviden.

Túlevés

Akadnak olyan látszólag “feneketlen bendőjű” kutyák, akik tényleg képesek akár rosszullétig enni, és sosem hagynak ott a táljukban egy szemernyi ételt sem, emellett két etetés között gyakran kuncsorognak is néhány finom falatért.

A legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetsz, ha engedsz a könyörgő tekintetnek és még több ennivalót adsz az állatnak. Fel kell ismerni azt, hogy mikor éhes az állat valójában, és mikor akar inkább csak kedvtelésből falatozni.

Ha például elegendő mennyiséget fogyaszt a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Julius K9 tápokból, amik jó minőségű, teljes értékű eledelek, akkor aligha van szó valódi éhségről. A túlevést viszont kerülni kell, hiszen nagyon hamar elhízást okozhat, ha az állat rendszeresen több táplálékot fogyaszt, mint amennyire a szervezetének valójában szüksége van.

Attól még, hogy kutyád soha nem mond nemet egy-egy finom falatra, neked igenis tudnod kell, hogy hol az a bizonyos határ, és csak annyit adni neki, amennyi még számára optimális.
Ehhez természetesen a tápos zacskó hátulján található etetési útmutató is ad segítséget.

Válogatósság

Az előbbi jelenség ellentéte, ha a kutya alig-alig akar enni, finnyáskodik vagy egyszerűen megtagadja az étel elfogyasztását. Első körben érdemes lehet egy másik márkájú vagy ízesítésű tápot kipróbálni, hátha mindössze annyi a probléma oka, hogy megunta az eddigi eleséget vagy nem ízlik neki.

Szerencsére ma már nincs hiány a jó minőségű, teljes értékű kutyaeledelekből, így választék van bőven, lehet addig kísérletezni, amíg meg nem találod azt, amit kedvenced szívesen elfogyaszt.

Azt viszont nagyon is komolyan kell venni, ha az addig jó étvágyú kutya hirtelen szinte egyáltalán nem akar enni, ugyanis ez komolyabb problémára utal. Fogfájás, ínygyulladás, gyomor- és bélrendszeri betegség egyaránt állhat a háttérben, vagy akár babézia is. így ilyenkor nincs mese, mielőbb irány az állatorvos!

Habzsolás

Ha kutyád minden etetésnél szinte ráveti magát a táljára, és egy-két perc alatt el is pusztítja a teljes tartalmát, az már bőven kimeríti a habzsolás fogalmát. A túl gyors evés azonban gyomorbántalmakhoz, puffadáshoz, bélcsavarodáshoz, félrenyelés esetén akár fulladáshoz is vezethet, ezért semmiképp sem szabad hagyni.

A falánkságnak lehetnek viselkedésbeli okai is, például ha az eb félti az ételét az emberektől vagy a többi háziállattól és gyorsan meg akarja enni, nehogy valaki elvegye tőle. Ezenkívül tápanyag-felszívódási zavar is okozhatja, mely miatt a kutya éhesebbnek érzi magát és emiatt habzsolja be gyorsan a tápot.

Az ételadag több részre történő elosztásával és egy speciális kialakítású habzsolásgátló tállal sikeresen elejét lehet venni a problémának, és arra késztetni az ebet, hogy lassan, kisebb adagokban falatozzon.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)