Mennyire egészségesek a tenger gyümölcsei?

Ma már itthon is egyre többen fogyasztanak tengeri herkentyűket, amelyeknek bőven akad egészségügyi előnyük. Az üzleteknek és a webáruházaknak köszönhetően ezeket napjainkban már nemcsak nyáron, hanem télen is könnyedén fogyaszthatjuk, hiszen az alapanyagok egész évben megvásárolhatóak.

Sok olyat kóstolhatunk, amiket pár évvel ezelőtt még nem tehettünk volna meg, ilyenek például a friss tengeri termékek, a tenger gyümölcsei. De vajon miért érdemes beiktatni a mindennapjainkba? Mennyire egészségesek ezek az alapanyagok?

Mik azok a tenger gyümölcsei?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mik is tartoznak ebbe a kategóriába. A tenger gyümölcsei közé tágabb értelemben mindenféle tengeri élőlényt bele lehet sorolni, amit ételként fogyasztunk, többek között a tengeri növényeket.

Ha szűkebb értelemben nézzük, akkor főleg a halakat, a puhatestűeket, a tüskésbőrűeket, valamint a rákokat soroljuk ide. Miután hazánknak nincsen tengere, ezáltal itthon ezen tengeri állatok fogyasztása még mindig alacsony, bár a statisztikák szerint egyre többeknél kerül fel az étlapra otthon is.

A friss tengeri termékek webáruháza lehetőséget kínál arra, hogy bármilyen féle és fajta tengeri herkentyűt kipróbálhassunk. A magyar lakosság évi fogyasztása 6 kg/évre tehető, míg azokban az országokban, ahol rendszeresen az asztalra kerül, akár 160 kg-ra is rúghat ez a szám.

Ilyen Izland vagy éppen a Maldív-szigetek. Pedig ezekhez a termékekhez ma már hazánkban is könnyen hozzáférhetünk, tekintve, hogy szinte minden üzletben megtalálhatóak, igaz fagyasztott állapotban. Külön is vásárolhatjuk őket, mint a garnéla, a kagyló, a polip, esetleg a tintahal, de kaphatóak keverék formában is.

Miért jó ez nekünk?

Az alacsonyabb rendű tengeri állatok jelentős mennyiségű D-vitamin készlettel rendelkeznek, ezáltal fogyasztásukra főleg a téli időszakban lenne szükség. A mediterrán konyhában előszeretettel alkalmazzák őket akár salátákban, akár levesekben, de kerülhet pizzára, rizottóba, vagy önálló fogásként.

A rákok és a kagylók pontosan azok az állatok, amiket rendszeresen érdemes lenne az asztalra tenni. A rákok a rovarokhoz hasonlóan ízeltlábúak, némelyik fajuk, mint például a homár, igen drága, így sokan inkább a rákoknál maradnak.

Előnyük, hogy energiatartalmuk nem túl magas, cserébe fehérjében bővelkednek, emellett számos ásványi anyagot, főleg kalciumot, magnéziumot, jódot, valamint szelént és fluort tartalmaznak.

A kagylóknak szintén magas a fehérjetartalmuk, legnagyobb előnyük mégis a többszörösen telítetlen zsírsavak mértéke, amely jelentős ezekben az állatokban. A koleszterintartalmuk alacsony, nem beszélve a rengeteg szelénről és jódról, amiben bővelkednek.

Mi a helyzet az osztrigával és a kisebb halakkal?

Az osztriga az az étel, amit az ínyencek nyersen, esetleg frissen facsart citromlével ízesítve eszik. Bár sok szempontból jobb lenne hőkezelni, ez mégsem zavar senkit. Ami pedig a kisebb-nagyobb halakat illeti, érdemes megemlíteni a tőkehalmáj-olajat, amely kiváló választás a krónikus reuma és a köszvény gyógyítására. Emellett sikerrel használták a gerinc-, és ízületi betegségek kezelésére.

Ha pedig jobban szeretjük és ezért gyakrabban vásároljuk a lazacot, a makrélát, a tonhalat, vagy éppen a szardellát és a heringet, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a szívinfarktus veszélye.

Összegezve

A friss tengeri gyümölcsei, a tenger ételei tehát számos egészségügyi előnnyel bírnak, így érdemes őket hetente akár több alkalommal is elrejteni az ételeinkben.

Kép forrása: Dreamstime.com

Hirdetés (X)