Lefolyótisztítás házilag – Így csináld!

Szinte minden háztartásban előfordul, hogy eltömődik a lefolyó. Attól függően, hogy konyháról vagy fürdőszobáról van-e szó, a dugulást számos dolog okozhatja.

A fürdőszobában leggyakrabban a haj okoz dugulást, de a szappanmaradék is le tud rakódni, és szűkíteni a csöveket. A konyhában az ételmaradék és a zsír, felelős a dugulásért.

Az is előfordulhat, hogy a víz szépen lefolyik, viszont a lefolyóból bűz árad, ami szintén zavaró, akár konyháról, akár fürdőről van szó.

Arra, hogy a dugulást megszüntesd, vagy, hogy megakadályozd a kialakulását, számos lehetőséged van. A lefolyó tisztításához vásárolhatsz bolti szereket, de ha takarékos és biztonságos megoldást keresel, akkor ezeket inkább hagyod, és magad készítesz lefolyótisztító szert.

Ennek számos előnye van, ráadásul nemcsak a dugulást, de a kellemetlen szagokat is megszünteti. De miről is van szó pontosan, és miért éri meg ez a módszer a bolti készítményekkel szemben?

Miért jobb a házi lefolyótisztító?

A bolti szerek vegyszerek, ennél fogva számos veszélyt rejt a használatuk. Egyrészt a bolti lefolyótisztítók, legyenek savas vagy lúgos kémhatásúak, maró anyagok, tehát a használatuk fokozott odafigyelést és védőkesztyűt igényel.

Másrészt, ha nem vagy elég körültekintő, és többféle anyagot is beleöntesz a lefolyóba, akkor mérges gázok is felszabadulhatnak, de akár még olyan heves kémiai reakciók, melyek során szétrobbannak a csövek. Ezt mindenképp jobb elkerülni.

A házi készítmények egyik nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, mit tartalmaznak, ennél fogva a reakciók is kiszámíthatóak. Az ár is lényeges szempont, mivel a házi lefolyótisztító alapja a szódabikarbóna és az ecet, így ez egy filléres megoldás, szemben a bolti készítményekkel, melyek jóval drágábbak.

Emellett sokkal kíméletesebb a szer a környezetre nézve, tehát nemcsak házi, de környezetbarát is lesz a lefolyótisztítód. Ezeket a szereket dugulás ellen, és megelőzésképpen is használhatod, akár hetente is.

Így készíts házilag lefolyótisztítót!

Na, de lássuk is, hogyan lesz tiszta és szagmentes a lefolyónk az ecet és a szódabikarbóna segítségével. Amire szükséged lesz még ezeken kívül, az egy vödör forró víz és egy szivacs.

Az első lépés, hogy pár óráig ne használd a lefolyót, mert ha száraz, akkor sokkal hatásosabb lesz a házi tisztítószer. Először egy fél csésze szódabikarbónát kell a lefolyóba önteni, egy kicsit meg is súrolhatod a mosogatót egy szivacs segítségével, majd ezt kövesse ugyanekkora mennyiségű ecet.

Ne lepődj meg, ha pezsgést tapasztalt, mert ez természetes reakció. Ha a pezsgés abbamarad, jöhet a következő lépés.

Ez is nagyon egyszerű, egy vödör forró vizet kell a lefolyóba önteni. A szódabikarbóna és az ecet fellazítják a szennyeződéseket, a víz pedig leöblíti. Ezt a módszert gyorsan és hatékonyan lehet használni, akár minden héten.

Érdemes havonta legalább egyszer elvégezni, így biztosíthatod, hogy kellemes illata legyen a lefolyónak, és a dugulást is megelőzheted. Természetesen előfordulhat, hogy makacsabb szennyeződés kerül a lefolyóba, amihez ez a módszer már kevés, ekkor jöhet a pumpa vagy akár a csőgörény.

Kép forrása: Pixabay.com