Kenyérsütő kemence

A kenyérsütő kemencék a hagyományos kenyérkészítés eszközei, amelyek segítségével a hőmérsékletet és a páratartalmat szabályozva készíthetünk finom, ropogós kenyereket otthon.

Ezek a kemencék többféle méretben és formában kérhetők, mindenkinek tudunk olyat készíteni, ami neki tetszik. Az élesztős vagy élesztő nélküli kenyerek mellett egyes kemencék pizza, pogácsa stb. sütésére is alkalmasak.

Kenyérsütő kemence építése

A kenyérsütő kemencék építésének hosszú történelme van, és a használatos technikák és anyagok a földrajzi területek szerint is különbözőek. Általánosságban elmondható azonban, hogy a kenyérsütő kemencéknek van egy tűztere, amelyben a tűz ég (kivéve természetesen az elektromos kenyérsütő kemencéket), és egy sütőtere, amelyben a kenyérsütés történik.

Az építéshez általában a következő anyagokra van szükség: tűzálló téglák, homok, kavics, cserép, üveg, valamint különböző szerszámok a kemence kialakításához. Az első lépés általában az alapozás, amely megfelelő stabilitást biztosít a kemence számára. Ezután a tűztér falának kell megépülnie, amely tűzálló anyagokból készül.

A sütőtér építésével párhuzamosan készül a kémény, majd a tető kialakítása következik. A kemence tetejének formája általában a helyi hagyományoktól függ, és lehet például kupolás vagy lapos.

Az építés során fontos, hogy a kemence hőmérsékletének megfelelően legyen kialakítva mind a tűz-, mind a sütőtér. A tűztér oldalán van egy nyílás, amelyen keresztül lehet tüzelni, és amely segítségével a levegő- és a hőáramlás szabályozható.

Az építés során számos más tényezőt is figyelembe kell venni, például a kemence méretét, a tűzifa minőségét, a kemence hőmérsékletének szabályozását, a kenyérsütési technikákat és a füstelvezetést.

Kenyérsütő kemence tervrajz

A kenyérsütő kemence tervrajza egy olyan, pontos méretekkel ellátott műszaki rajz, amely több oldalról bemutatja a leendő kemencét, hogy teljes képet kaphassunk az építményről. Természetesen vannak kész terveink, ám a legtöbbször a helyszín felmérése és az ügyfél igényei alapján egyedi tervrajzot készítünk.

Kenyérsütő kemence árak

A kenyérsütő kemence árát általánosságban lehetetlen meghatározni, hiszen minden a megrendelő igényeitől, a használat módjától és a helyszín adottságaitól függ. Emiatt képtelenség akár csak megközelítőleg is meghatározni egy összeget – ezt csak félrevezető módon lehetne megtenni.

Kérjük, hogy ha szeretne kenyérsütő kemencét építtetni – amit messzemenőkig megértünk! –, akkor keressen minket elérhetőségeinken, és elképzelései megismerése után örömmel készítünk önnek árajánlatot!

Összegzés

A fatüzelésű kemencében sült, saját készítésű, kívül ropogós, belül levegős és foszlós kenyérnél kevés otthonosabb dolog létezik a világon! Egy otthoni, kerti kenyérsütő kemence építése tehát most, a 21. században is éppolyan remek ötlet, mint bármikor a történelemben – hiszen bizony vannak dolgok, amik nem változnak.

Ha ön is erről az otthonosságról álmodik, kenyérillatról a kertben, mi hidat építünk álmai és a valóság közé, és elkészítjük kenyérsütő kemencéjét!

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik

Hirdetés (X)