Így tárold a kenyeret, hogy sokáig friss maradjon!

A friss, ropogós kenyérnél kevés finomabb dolog van a világon, ez a frissesség, azonban nagyon hamar elillan, ha nem gondoskodunk a kenyér megfelelő tárolásáról. A kenyérféléket jellemzően 2-4 napig tárolhatjuk minőségromlás nélkül, de az olyan tényezők, mint a lakásunk páratartalma, vagy a tárolás módja, csökkenthetik ezt az időt.

Talán mondanunk sem kell, hogy a jelenlegi élelmiszerárak mellett, mennyire fontos, hogy egy kis darab se vesszen kárba a pékárukból, így, ha nagyobb mennyiséget vásároltunk, szintén kapóra jönnek, a rövidebb vagy hosszabb ideig történő tárolásra szolgáló praktikák.

Cikkünk további részében a kenyér tárolásához adunk néhány hasznos tanácsot. Lássuk is, az elsőt!

Felejtsük el a műanyag zacskót

A műanyag zacskó, mivel nem engedi elpárologni a nedvességet, ezért gátolja a kenyér kiszáradását. Ez önmagában nem hangzik rosszul, ugyanakkor a zacskóban megrekedő pára, átnedvesíti a kenyér kérgét, ami megpuhul és így már egyáltalán nem kelt friss érzetet.

Ráadásul a nyirkos környezet kiváló táptalaj a penészgombák számára is, így könnyebben megromlik a kenyér. Sokkal jobb megoldás, ha a kenyeret jól szellőző anyagba, papírzacskóba, vászonkendőbe vagy vászonzsákba csomagoljuk. A kendőt illetve a zsákot, ne felejtsük el 3 naponta tisztára cserélni!

Vásároljunk kenyértartót

A kenyérfélék frissen tartásának kulcsa, hogy egyszerre óvjuk őket a kiszáradástól és a nedvességtől, ezért olyan megoldásra van szükség, ami elegendő légáramlást biztosít. Ha gyakran vásárolunk nagyobb mennyiségű pékárut, akkor érdemes beszerezni egy kenyértartót, ami rendelkezik az előbb felsorolt tulajdonságokkal.

Hűtés helyett fagyasszunk

A hűtőszekrény rengeteg élelmiszer tárolásában jelent hatalmas segítséget, emiatt nagyon vonzó lehetőség, hogy a kenyeret, fóliával becsomagolva a hűtőben tároljuk. A hideg, száraz környezet azonban nem megfelelő erre a célra, mivel a kenyér kiszáradhat.

Válasszuk inkább a fagyasztást, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű pékárut tároljunk minőségromlás nélkül. A kenyeret vágjuk akkora darabokra, vagy szeletekre, amit egy alkalommal elfogyasztunk, ezt követően becsomagolva tegyük a fagyasztóba.

A kisebb kenyérdarabokat és szeleteket kiengedhetjük szobahőmérsékleten, de akár át is melegíthetjük a mikróban vagy a sütőben, így olyan lesz a kenyér, mintha, most hoztuk volna haza a pékségből!

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kenyér tárolásához. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Lépés Magazin

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik