Hűtőszekrény tisztítás gyorsan és egyszerűen

Mivel a hűtőszekrényt étel tárolására használjuk, a tisztítását időről időre el kell végezni, akkor is, ha alapvetően, nem büdös a hűtő. Ha kinyitjuk a hűtőszekrény ajtaját, és megcsapja az orrunkat a kellemetlen szag, akkor viszont már tényleg nem lehet tovább halogatni a hűtő alapos kitakarítását. A továbbiakban adunk néhány hasznos tanácsot a hűtőszekrény tisztításához!

A külső burkolat tisztításánál nincs annyira nehéz dolgunk, hiszen bármilyen zsíroldó jó, de akár a mosószeres víz is. Ha a természetes megoldásokra törekszel, akkor az ecet használata ebben az esetben is jó megoldást jelent.

A hűtő belseje már érdekesebb kérdés, hiszen itt tároljuk az élelmiszereket, ami nem elhanyagolható szempont, amikor tisztítószert kell választanod. Érdemes a hűtő belsejét is természetes anyagokkal tisztítanod, a boltokban kapható vegyszerek helyett.

Milyen gyakran kell tisztítani a hűtőt és a fagyasztót?

Az ételek lejáratának ellenőrzését hetente, de legkésőbb havonta egyszer érdemes elvégezni. A hűtő teljes leolvasztását évente kétszer célszerű megcsinálni, ezzel együtt pedig alaposan kitisztítani.

A fagyasztó esetében is érdemes rendszeresen elvégezni a leolvasztást. A fagyasztó tisztítása lényegében csak ennyiből áll, ám egyes részeinek a karbantartására is érdemes egy kis figyelmet fordítani a leolvasztáskor.

Első lépés: leolvasztás

A hűtőszekrény tisztítás első lépése a leolvasztás. Ilyenkor az élelmiszereket ki kell szedni, és ha lehet, akkor hűtőtáskában tárolni, esetleg addig a kamrába vagy valamilyen hűvös helyre tenni.

Ha tél van, az se rossz módszer, ha addig, amíg leolvad a hűtő, mi pedig kitisztítjuk, addig az ételeket egy nagyobb dobozban kitesszük az udvarra vagy az erkélyre, természetesen úgy, hogy ne férjen hozzá senki, pl. állatok.

A leolvasztás lényeges lépés, mert a hűtő falára rakódott pára és jég melegágya a penésznek. Aki azt hiszi, hogy a hűtőben hideg van, így nem telepszik meg a penész, az nagyot téved. Az olvasztással eltávolítjuk a lerakódott jeget, ami azért is fontos, mert a hűtőszekrény így tud a legtovább megfelelően működni.

Így tisztítsd ki a hűtőt és a fagyasztót!

Ha leolvadt a hűtő, jöhet az alapos takarítás. A hűtő polcait érdemes kivenni, és a mosogatóban elmosni. Ezt követi a hűtő belsejének alapos tisztítása, ehhez használhatunk szódabikarbónás, de ecetes vizet is. Az ecet-víz aránya 1:3, a szódabikarbónából pedig egy csomag kell egy liter vízbe.

Ha kimostad a hűtőt, töröld szárazra, helyezd be a korábban elmosott polcokat, majd pedig kapcsold be a hűtőt, és ha megfelelően lehűlt, mehetnek vissza az ételek.

Hogyan tisztítsd ki a csőkígyót?

Először is tisztázni kell, hogy miről is van szó, mert ez a kifejezés nem mindenki számára lesz ismerős. A csőkígyó nem más, mint a hőleadó rács, melynek az a feladat, hogy a hőleadás a leghatékonyabb lehessen. Ezért érdemes mindenképp megtisztítani, legalább évente két alkalommal, amikor a hűtő is leolvasztásra kerül. A tisztítását seprűvel vagy porszívóval nagyon könnyen elvégezheted.

Mit érdemes megtenni vakáció előtt?

Bár ez alapvetően nem tartozik a tisztítás folyamatába, de érdemes erre gondolni, mielőtt nyaralni indulunk. A nagyobb, több napos utazások előtt érdemes alaposan átnézni a hűtőt, kivenni minden olyan élelmiszert, ami megromolhat, bepenészedhet.

A véletlen áramszünetek miatt érdemes a lehető legkevesebb élelmiszert hagyni a hűtőben a nyaralás idejére, a húst, a zöldségeket és a halat mindenképp érdemes eltávolítani. Ha a nyaraló hűtőjéről van szó, akkor a nyaralás után érdemes kiüríteni a hűtőt, és ha üres, akkor kihúzni, és nyitott ajtóval hagyni.

Kép forrása: Pexels.com