Fokhagymapucolás gyorsan és egyszerűen

A fokhagyma számtalan étel egyik alapvető hozzávalója, így viszonylag gyakran kell vele dolgoznunk a konyhában. Ahhoz azonban, hogy reszelve vagy darabolva felhasználjuk, a gerezdeket meg kell szabadítanunk a héjuktól, ami sok esetben igencsak nehézkes.

Éppen emiatt a fokhagymapucolás, sok háziasszony számára a „nem szeretem” feladatok közé tartozik, pedig néhány egyszerű trükk elsajátításával, hamar letudhatjuk ezt is. Cikkünk további részében 3 gyors és egyszerű fokhagyma pucolási módszert mutatunk be. Lássuk az elsőt!

Használd a mikrót

Sokan még mindig ódzkodnak a mikrohullámú sütő használatától, míg mások kimondottan vadásszák a mikrós recepteket, valamint trükköket. Kevesen tudják, hogy ez a hasznos konyhai gép, a fokhagymapucolás során is a segítségünkre lehet. Nem kell mást tenni, mint 10 másodperce a mikróba helyezni a gerezdeket, ezt követően különösebb erőfeszítés nélkül, lehúzhatjuk a héjukat.

A séfek trükkje

Ez a módszer valószínűleg ismerős lesz a különböző főzős műsorokból, ahol a profi séfek játszi könnyedséggel bánnak el a fokhagymagerezdek pucolásával. Először egy fej fokhagymát görgess végig a munkalapon úgy, hogy egy kicsit nyomod is közben, ez segít szétválasztani a gerezdeket.

Válassz ki, annyi gerezdet, amennyire szükséged lesz az aktuális fogáshoz, majd helyezz egyet a munkalapra vagy deszkára. Fektess a gerezdre egy kést a lapos oldalával, ezt követően határozottan üss rá. Ez segít leválasztani a héjat a fokhagymagerezdről.

Ha az ütés önmagában kevés volt, akkor vágd le a gerezden lévő sötét részt, ezután már nagyon egyszerű lesz eltávolítani a héjat.

A rázogatós módszer

Ez a módszer talán nem a leggyorsabb, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget pucoljunk meg, valamint egészen szórakoztató, így ha gyerekkel főzünk együtt, érdemes kipróbálni.

A fokhagymapucoláshoz egy tetővel is rendelkező magasabb műanyagdobozra, vagy két darab mélyebb fémtálra lesz szükségünk. Helyezzük a gerezdeket a dobozba, tegyük rá a fedelét és 20 másodpercig rázzuk jó erősen. A héjak könnyedén leválnak a gerezdekről.

Ha a két fémtállal szeretnénk elvégezni ugyanezt, tegyük a gerezdeket az egyik tálba, majd fejjel lefelé helyezzük rá a másikat. Szorítsuk össze a két edényt és rázzuk 20 másodpercig, az eredmény ugyanaz lesz.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a fokhagyma gyors megpucolásához. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Azerbaijan_stockers