Domainregisztrátort váltanál? Mi sem egyszerűbb!

Amikor az ember létrehoz egy honlapot, különféle döntések sorát kell meghoznia. Mi legyen a domainnév? Hogy nézzen ki az oldal? Mekkora tárhelyre lesz szükség? Végül le kell tenni a voksot egy domainregisztrátor mellett.

Megeshet, hogy valamelyik döntés végül rosszul sül el. A domainnév megváltoztatása a legmacerásabb, ez csak átirányítással valósítható meg. Ezzel szemben a domainregisztrátor váltása viszonylag könnyű. Az AB Plusz online ügyfélportálján keresztül mindez gyorsan végrehajtható.

Ezt kell tenni a domainregisztrátor váltáshoz

Amennyiben végérvényesen eldöntötted, hogy a régi domainregisztrátoroddal szakítasz, akkor válassz egy újat. Az AB Plusz jó választás lehet, ahol a .hu és a nemzetközi domain esetében sem kell fizetni magáért az átregisztrálásért. Egyetlen feltétel, hogy egy év hosszabbítást viszont elvárnak.

Az átregisztrálás menete .hu-s domain esetében a következő. A domaintulajdonosnak ki kell töltenie és alá kell írnia a domainmegrendelő lapot. Ezenfelül be fognak kérni néhány dokumentumot is. Az AB Plusznak ezeket el lehet küldeni szkennelve vagy akár faxon is, nem kell levélben postázni őket.

Nemzetközi domain esetén el kell kérni az előző domain regisztrátorától az úgynevezett authorisation code-ot, ami a domainhez tartozik. Ha .com, .info, .org, .net vagy .biz domainről van szó, akkor le kell venni a domainen lévő lockot, így válik a domain átregisztrálhatóvá.

Ha megvan az authorisation code, azt el kell küldeni e-mailben az AB Plusznak, ezzel tudják elindítani az átregisztrálást. Az imént felsorolt domainvégződések esetében érkezni fog a domain regisztrálásakor megadott e-mail-címre egy üzenet, amiben lesz egy link. Erre kell kattintani, így hagyható jóvá az átregisztrálás.

A központi rendszer végül küld egy e-mailt a domainregisztrátornak is. Abban is lesz egy link, ha a regisztrátor ráklikkel, akkor rögtön átregisztrálódik a domain az új szolgáltatóhoz. Amennyiben ez nem történne meg, akkor várni kell öt napot.

Ezekre a dokumentumokra van szükség .hu-s domain esetén

A .hu-s domain esetén a megrendelőlapon kívül a cégektől elkérik a cégbírósági végzést és az aláírási címpéldányt, ebből elég a másolat is. Magánszemélyek esetén a magánszemély nyilatkozat a domainmegrendelő lap harmadik oldala, magánvállalkozóknak pedig a vállalkozói igazolvány másolatát kell elküldeniük.

Az alapítványokra, egyesületekre, iskolákra és önkormányzatokra külön szabály vonatkozik. Nekik az adószám igazolást, az alapító okiratot vagy cégbírósági bejegyzés másolatát, továbbá az aláírási címpéldányt is el kell küldeniük. Ez utóbbiból a banki aláírási címpéldány is elegendő.

Amit tudni kell még a domain átregisztráció kapcsán

A domain átregisztrációt a legtöbb szolgáltató, így az AB Plusz is akkor indítja el, ha az átregisztráció díja megérkezik a számlájukra. A regisztrációs díj ennél a szolgáltatónál .hu végződésű domain esetén két év fenntartást is tartalmaz.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)