Céges autó eladás és vásárlás: minden, amit fontos lehet a témával kapcsolatban

Nagyobb vállalkozásoknak biztosan van céges autójuk, de ma már a kisebbeknek is megéri beszerezni. Természetesen nem egyforma autó felel meg minden cég számára, céges autónak. Azt, hogy mi alapján válasszuk ki, hogy mi a vállalkozásunk számára a megfelelő típus a tevékenységünk határozza meg. A beszerzés során arra is van lehetőségünk, hogy lízingeljük, vagy tartós bérletbe vegyük az autót a vásárlás során.

Mit nevezünk céges autónak?

Akkor nevezzük az autót céges autónak, ha

  • a tulajdonos nem magánszemély, a belföldi hatóság nyilvántartásba vette és magyar a rendszáma,
  • tulajdonosa magánszemély vagy hatósági elszámolásban nem szereplő személygépjármű, amely után Sztv.8 szerinti költséget, ráfordítást vagy az Szja tv. szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

Milyen az ideális céges autó?

Minden vállalkozás valamilyen tevékenységhez használja a céges autót. Bár a funkciók eltérőek, vannak alapvető szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Alacsony üzemeltetési költség

Az üzemanyag költség a fenntartás folyamatos költsége, ami a futással arányosan növekszik, ezért nem mindegy milyen üzemanyagból mennyit fogyaszt az autó.

Megbízhatóság

Fontos, hogy minél kevesebb alkalommal hagyjon az út szélén az autó, mert amíg a szervizben van, addig sem lehet használni.

Biztonságosság

Az utasok biztonsága legyen az első a céges autóknál is.

Értékállóság

Mindegy, hogy milyen pénzügyi variációban vásároltuk meg az autót, pár év múlva le szeretnénk cserélni, nem mindegy akkor mennyit fog érni.

Több márkát is szívesen vásárolnak fel közvetlenül a tulajdonostól, Toyota felvásárlása készpénzért is történhet. Emellett népszerűnek számít még a BMW, a Renault, a Suzuki, valamint a KIA is.

Mi a különbség a lízing és a tartós bérlet között?

Amikor céges autóvásárlás történik az autó a vállalkozás tulajdonába kerül, megvásárlásakor azonban nem minden esetben kell a teljes vételárat kifizetni. Gyakran előfordul, hogy valamilyen pénzügyi konstrukciót választanak a vállalkozások, mint a nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízing vagy a rövid távú bérlés, vagy a tartós bérlet. Az, hogy melyik a legjobb választási opció, azt a vállalkozásnak kell eldönteni.

Flottakezelés

A flottakezelés esetében a cég autóinak üzemeltetését egy szolgáltató cég végzi, havi fix díjat fizet érte a vállalkozás.

Pénzügyi konstrukciók

Ezekben az esetekben a tulajdonos a lízingbe adó, míg a lízingelő havi összeget fizet a futamidő végéig. A pénzügyi lízing két formája a nyílt és a zárt végű lízing. Mindkettőnél önrészt kell befizetni az induláskor, a kamatot a havidíjba építik.

Zárt végű lízingnél maradék érték befizetésével a futamidő végén a tulajdonunkba kerül az autó, míg a nyílt végű lízing esetében az áfa visszaigényelhető és eldönthetjük, hogy megvásároljuk-e maradványértéken az autót, de csak cégek választhatják ezt a lízingfajtát.

Összegezve

Amennyiben egy vállalkozásnak cégautóra van szüksége, nem csak vásárolni tud, hanem különböző pénzügyi konstrukciókkal tudja az üzemeltetést megoldani.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)