Az íróasztal-választást se vegyük félvállról egészségünk érdekében

Az íróasztal jóval több, mint egy újabb bútordarab a helyiségben. Itt kapnak szárnyra a gondolatok, az ötletek formát öltenek. Íróasztalunk egyéniségünket is megmutatja, hiszen a rajta tárolt eszközök, azok elhelyezkedése mind bennünket jellemez.

Sokan letudják az íróasztal-választást azzal, hogy megveszik a legolcsóbb, használt bútordarabot. Azonban érdemes körültekintően dönteni, hiszen akár órákat is tölthetünk az asztal előtt ülve, így egyáltalán nem mindegy, milyen kialakítású.

A mömax íróasztal kínálata változatos, melyben megtalálható többféle modell. Döntésünk előtt érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni, melyről cikkünkben olvashatsz részletesebben.

Ergonómia

Akár munka, tanulás, játék vagy a szabadidő egyéb eltöltése késztet bennünket arra, hogy hosszú időt töltsünk az íróasztal előtt ülve, mindenképpen megterheli testünket. A jól beállított üléspozíció, a megfelelő asztallap magasság és dőlésszög mind befolyásolják a kényelmes használatot.

Az ergonómiai szempontokat figyelembe véve törekedjünk arra, hogy kiküszöböljük az egészségügyi problémákat. A legmegfelelőbb íróasztalon többféle beállítási lehetőségünk lehet. A csukló és alkar megtámasztása, az optimális lábtér, az állítható magasság, a szemmagasság és a monitor pozíciójának beállítása csak néhány ezek közül. Ne legyünk restek jól átgondolni a lehetőségeket és a számunkra legjobb megoldást választani.

Íróasztal mérete és formája

A döntés előtt mindenképpen meg kell határoznunk a pontos helyet, ahová az íróasztal kerülni fog. Ez alapján tudjuk majd kiválasztani a méretet és a formát is. Ugyanis választhatunk L vagy U alakú íróasztalt, ha több helyünk van, illetve dönthetünk a polcokkal, alsó szekrényekkel kiegészülő modell megvásárlásáról is.

Az új trendek hatására egyre többen választják az álló helyzetben történő munkavégzést, így az íróasztalhoz nem kell leülniük, könnyebben beállítható a számítógép billentyűzetének és a monitornak a helyzete. Kevés hellyel rendelkezők pedig gyakran döntenek a bútorba rejthető íróasztal vásárlása mellett.

Milyen anyagból készüljön?

Ami az íróasztal anyagát és felületét illeti, általában ez egyéni preferencia kérdése. Népszerű választás a laminált lapos íróasztal, mely megfizethető és tartós alternatívája a valódi fából készült változatoknak. A fém vagy acélvázas asztalok hosszú távon használhatóak, de jóval nehezebb súlyúak, mint a laminált lapos darabok.

Az anyag minőségének megállapításához érdemes néhány próbát elvégezni a kiállított mintadarabon. Általában a fiókok könnyű nyílását, valamint a gördíthetőségét vehetjük elsősorban alapul, hogy megállapítsuk, nívós-e az íróasztal. A fiókok illeszkedése is támpontot adhat a minőség megállapításához. A csapos kapcsolódás jóval masszívabb és tartósabb, mint a ragasztott összeállítás.

Bármely modellt is választjuk, döntésünket jól fontoljuk meg, hiszen a kényelmes munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelő bútorok használata.

Hirdetés (X)