Az elektromos autókra milyen gumiabroncs kell?

A villanyautók ugyan ránézésre szinte alig különböznek a “hagyományos”, belsőégésű motorokkal rendelkező modellektől, de ha az egyes alkatrészeket, elemeket vizsgáljuk meg, akkor több eltérést is tapasztalhatunk. Az elektromos autók fejlődése egyre gyorsabb, és ez a kiegészítőkre is igaz. A gumiabroncsok is fontos szerepet játszanak a járművek hatékonyságában.

Az abroncs hatása az elektromos autóra

Ha megnézzük az eautotoltokabel.hu elektromos autó választó oldalát, akkor láthatjuk, hogy az egyik legfontosabb paraméter minden jármű esetében a hatótávolság. Ahhoz azonban, hogy az akkumulátorból a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni, több alkatrészre is oda kell figyelni.

Az egyik ilyen például a gumiabroncs, amiből olyat kell választani, ami a legjobban illeszkedik a villanyautók különleges jellemzőihez. Ezek közé tartozik az autonómia is, amin az abroncs tud javítani.

Az akkumulátor kapacitásának optimalizálásában több tényező is részt vesz, a gumiabroncs pedig az elsődleges érintkezési pont az aszfalttal. Ezért is van az, hogy az elektromos autókra kapható abroncsok általában szűkebbek, kisebb az érintkezési felület, így kevesebb a súrlódás, valamint az ellenállás is, azaz az autonómia növekszik.

Természetesen mindezt a gumiabroncs gyártóknak úgy kell megoldani, hogy a gumi ne veszítsen a tapadásból és az ellenállásból se túlzottan. A leghatékonyabb megoldások képesek a felhasznált villamos energia mennyiségen spórolni, de a jármű súlyát is megtartják menet közben.

Az elektromos autók az akkumulátor miatt nehezebbek, mint a hagyományos modellek. A gumiabroncs gyorsabban kophat, így gyártásnál ezt is figyelembe kell venni.

A gumigyártók is felfigyeltek az egyedi igényekre

Ma már könnyedén találhatunk olyan abroncsokat, amelyeket kifejezetten elektromos autókhoz terveztek. Ilyen például a Michelin Energy EV, ami 20%-kal kisebb gördülési ellenállással rendelkezik, így az energiahatékonyságot is maximalizálhatjuk.

Ehhez hasonló a Continental e-Contact abroncs is, ami golflabda ihletésű szerkezettel rendelkezik, akár 30%-kal is kevesebb lesz a gördülési ellenállás a segítségével.

Ezenfelül még ott van a Goodyear EfficientGrip Performance is, ami nagyobb futásteljesítményt nyújt, az autonómia és a terhelhetőség is szintúgy nagyobb lesz.

Figyeljünk oda az autó igényeire

Természetesen az elektromos autó egy hagyományos, átlagos abroncson is tud közlekedni, de a hatótávolság szempontjából nem biztos, hogy ez lesz a leghatékonyabb választás. Minden egyes kiegészítő esetében mérlegelni kell azt, hogy melyik segítségével tudjuk kihozni a maximumot a jármű teljesítményéből.

A gumiabroncsból ajánlott olyat választani, amit kifejezetten elektromos autókhoz terveztek. A hatótávolság így garantáltan megfelelő lesz, valamint a jármű kezelhetősége, vezetése is az ideális tartományban marad.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)