Az asztalterítés szabályai – Íme, a legfontosabb tudnivalók!

Egy szépen terített asztal fokozza az étkezési élményt és az étkező megjelenését, ami nem utolsó szempont, főként, ha éppen vendéget várunk. Az asztalterítés azonban nem csak az esztétikáról szól, hanem számos más szempontot is figyelembe kell venni.

Ebben a cikkben bemutatjuk az alapvető tudnivalókat és technikákat az asztalterítésről, hogy segítsünk abban, hogy a következő étkezésed ünnepi legyen. Eláruljuk, hogyan válassz eszközöket, stílust, anyagokat, és hogyan alkalmazd a különböző technikákat a tökéletes asztalterítés érdekében.

Terítsd meg az asztalt úgy, hogy az étkezés igazán emlékezetessé váljon!

Válassz asztalterítési technikát!

Lépj tovább az asztalterítők kiválasztásán és ismerkedj meg a vendéglátásban használatos kifejezésekkel és válassz tudatosan asztalterítési technikát.

Otthon általában az informális asztalterítési technika alkalmazása javasolt, mert ez a technika sokkal lazább és szabadabb, mint a formális asztalterítés, és alkalmasabb mindennapi étkezésekhez. Az informális asztalterítés lehetővé teszi, hogy kreatívabb és személyre szabottabb legyen az asztalterítés, és így a vendégeknek kényelmesebb és barátságosabb lesz az étkezés.

Ha viszont szeretnél valami különlegeset alkotni, akkor a Mix & Match asztalterítési technika is jó választás lehet, ami az asztalterítési elemek különböző stílusú és textúrájú keverését jelenti, amelyek egyedi és kreatív megjelenést kölcsönöznek az asztalnak. De nézzük most technikánként, hogy melyik milyen alkalomra jó választás!

Asztalterítés alkalmak szerint

 • Formális asztalterítés: a formális asztalterítést általában ünnepi alkalmakra használják, és a legtöbb esetben a klasszikus szabályokat követi.
 • Informális asztalterítés: az informális asztalterítés sokkal lazább és szabadabb, mint a formális asztalterítés, és alkalmasabb mindennapi étkezésekhez.
 • Témás asztalterítés: a témás asztalterítést egy adott téma vagy esemény alapján alkalmazzák, például Karácsony, Halloween, vagy egy születésnapi party.
 • Mix & Match asztalterítés: ez a technika az asztalterítési elemek különböző stílusú és textúrájú keverését jelenti, amelyek egyedi és kreatív megjelenést kölcsönöznek az asztalnak.
 • Büfé asztalterítés: ez a technika akkor alkalmazható, ha a vendégeknek önkiszolgáló asztalról kell enniük, ezáltal az asztal terítése eltér a megszokottól.

Az asztalterítés legfontosabb szabályai

Az asztalterítés legfontosabb szabályai között talán az evőeszközök elhelyezése az asztalon a legkritikusabb. Nem mindegy, hogy hová tesszük a kanalat, a kést és villát. Ha több fogást tálalunk fel, akkor még több dologra kell odafigyelni!

 • A tányérok és az evőeszközök helyes elhelyezése: a tányértól jobbra kerüljön a kés és kanál, balra pedig a villa. Ha hirtelen nem jut eszedbe, akkor csak gondold át, hogy melyik evőeszközt, melyik kezedbe szoktad fogni. A terítés többnyire a jobbkezesek javára történik, ezt is vedd figyelembe. A kést éllel a tányér felé helyezd le, hogy ne okozzon sérülést!
 • Szalvéta: a villa alá vagy a tányérba hajtogatva helyezd el.
 • A pohárok helyes elhelyezése: a pohárok a tányér fölött, a kézfej mellett, vagy a jobb oldalon helyezkednek el.
 • A terítők és a futók használata: a terítők segítenek megteremteni a tiszta és rendezett megjelenést az asztalon, míg a futó a dekoráció része.
 • A terítő mérete: mindig igazodjon az asztalhoz és kb. 10 centiméterre lógjon le az asztalról, ahol még nem érintkezik a vendég lábával.
 • A dekorációk használata: a dekorációk segítenek megteremteni az ünnepi hangulatot az asztalon. Hétköznapokon a virágdíszítés a legmegszokottabb, de ebbe is vihetsz kreativitást!
 • A tányérok és az evőeszközök legyenek makulátlanul tiszták: minden tányér és evőeszköz tiszta legyen, foltmentes és rendezett. Erre nagyon figyelj, mert ezt minden vendég megnézi!
 • Az asztalterítés stílusa és színei: az asztalterítés stílusa és színei kapcsolódjanak az ételhez, vagy az alkalomhoz!
 • A fények használata: a fények segítenek megteremteni a megfelelő hangulatot az asztalnál.
 • Az étkezőasztal elrendezése: ügyelj rá, hogy a vendégek kényelmesen tudjanak ülni és enni, valamint legyen elég hely a székek háta mögött, hogy ki tudják tolni, ha fel szeretnének állni.

Kép forrása: Pixabay.com