Az angol konyha rejtelmei: brit gasztronómiai hagyományok

Az angol konyha évszázadok óta nagy nyomás alatt van, hiszen az általában egyszerű, házias ételek nem igazán tűnnek izgalmasnak egy külföldi számára. Amikor összehasonlításba kerülnek például a francia vagy éppen az olasz konyhával, akkor egyértelműen utóbbiak kerülnek ki győztesként.

Ez pedig nem azért van, mert a brit konyha rossz lenne, szimplán nem elég érdekes. Bőven akadnak azonban olyan gasztronómiai hagyományok náluk is, amelyekkel könnyen kitűnnek a tömegből.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy mit érdemes tudni az angol konyháról. Kitérünk arra, hogy mi a teendő akkor, ha valaki Angliába szeretne menni, helyi ételeket kóstolni, esetleg letelepedni.

Az angol konyha hagyományai

Vastag szelet marhasült és Yorkshire puding? Ismerős ételek? A britek ételek igen finomak és táplálóak, de csak akkor, ha megfelelően vannak elkészítve. Az tény, hogy nincsenek kacifántos fogásaik, millió és egy összetevőt tartalmazó ételeik, ettől függetlenül Nagy-Britanniában is lehet finomakat enni. Az angoloknál híres még a trifle, ami egyfajta melaszos torta. A fogyasztóját garantáltan a mennyekbe képes repíteni.

Mit esznek reggelire?

Biztosan mindenki hallott már az angol reggeliről, ami húsból, tojásból, palacsintából, valamint pirítósból áll. Ezek mind tápláló, finom, és laktató ételek, amik a legtöbb országban megállják a helyüket. Az angolok a reggeli maradékát szinte minden esetben meghagyják estére, majd összevágják, fűszerekkel megsütik, majd vajjal ízesítik. Ezt sokan csak a vidéki fasírozottnak nevezik. Az biztos, hogy semmit sem pazarolnak el.

Ebéd és tea

Miután elég sok reggelit esznek, nem is mindig ebédelnek. Gyakori, hogy délután a teaidőben megisznak egy isteni keveréket, amihez kisebb sütiket fogyasztanak. Ez az egyik legismertebb hagyományuk, ami fontos szerepet játszik az életükben. A legelterjedtebb a rudacska-szerű teasütemény, amihez dzsemet és tejfölt szolgálnak fel.

Mi a vacsora?

A nap utolsó étkezéseként gyakran fogyasztanak sülteket, marhát, bárányt, malacot, csirkét. Főleg hétvégén, vasárnap csapnak nagyobb lakomát, de hétköznap sem maradhat le a tányérról egy jó hús, amihez burgonyát és zöldségeket készítenek. A végén pedig lefojtják az egészet egy jó adag Yorkshire pudinggal.

Mit tehetünk, ha brit különlegességeket kóstolnánk, esetleg Angliába szeretnénk költözni?

Biztosan mindenki elgondolkodott már egy költözésen. Anglia jó kompromisszum, hiszen nincsen messze, jó a fizetés, nem utolsó sorban, bőven akad látnivaló. Aki meg tudja szokni a változékony és esős időjárást, annak nem lehet problémája. Ehhez azonban egy erős tudásra is szükség van.

Online tanulhatsz angolul otthonról is, ahol még idejében felkészülhetsz a költözésre, esetleg egy szimpla utazásra. Ahhoz, hogy megálld a helyed külföldön, főleg az angoloknál, nem árt jól ismerni a nyelvet. Nem baj, ha nem beszélsz tökéletesen, a britek nem szoktak ezen problémázni.

Összegezve

Látogass el nyugodtan Angliába, kóstold meg a helyi ételeket, próbáld ki az ottani életet, így könnyebben eldöntheted, hogy szeretnél-e letelepedni, vagy sem. Bár a Brexit óta egy fokkal nehezebb mindezt megtenni, de nem is lehetetlen.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)