A tökéletes tésztanyújtás 4 titka

Mindegy, hogy pitét szeretnénk készíteni, esetleg közeleg a karácsony és mézeskalácsot vagy kekszet akarunk összegyúrni, a tésztát végül minden esetben ki kell nyújtani. A dolog bár egyszerűnek tűnhet, előfordulhat, hogy a tészta nem megfelelően ragad fel a deszkára, a végeredmény pedig közel sem lesz olyan, mint azt a receptkönyvben láttuk.

De vajon hol bukik el a dolog, mit tehetünk azért, hogy az étel, amit készítünk tökéletes legyen? Az alábbi cikkben megismertetünk mindenkit a tésztanyújtás alapjaival, eláruljuk, hogy milyen titkokat rejtenek ezek az ételek.

1. A megfelelő sodrófa kiválasztása

Mindenekelőtt simítsuk el a tésztahalmot a sodrófával, amíg olyan vastag nem lesz, amire szükségünk van. Ehhez azonban olyan eszközökre lesz szükségünk, amelyek segítenek nekünk ebben. Természetesen szóba jöhetnek a fogó nélküli sodrófák, amelyekkel könnyebben tudjuk irányítani a kelléket.

Amennyiben kör alakú tésztára van szükség, mint például a pite esetében, akkor a kissé hajlított verziót érdemes választani.

2. Tésztanyújtó gép

Ha nem süteményről van szó, hanem valódi tésztáról, amiből aztán főétel készül, abban az esetben jobb választás a tésztanyújtó gép éttermeknek készült változata, hiszen ez elég strapabíró ahhoz, hogy sokáig szolgálja a kényelmünket. Ezzel a készülékkel sokkal egyenletesebbre és vékonyabbra tudjuk nyújtani a tésztát, ami végül egy isteni tésztás ételt eredményez.

3. Mindig hideg és sima felületen dolgozzunk

A tésztanyújtáshoz a legjobb egyértelműen a márvány felület, hiszen a vajas tésztát hidegen tartja, nem ragad le, nem kell gyakran lisztezni sem. Ez nem megoldható? Akkor sincs minden veszve, hiszen számtalan gyúródeszka teszi a dolgát, tökéletesen megfelelnek az egyszerűbb változatok, a lényeg, hogy mindig sima és egyenes típust vegyünk. Végül pedig ne feledjük a sütőpapír használatát, legalábbis abban az esetben, ha süteményről van szó.

4. A lisztezés titkai

Azt gondolhatnánk, hogy mindegy milyen lisztet és milyen gyakran használjuk. Pedig a valóság az, hogy mielőtt a lisztet a gyúródeszkára helyezzük, fontos, hogy egyenletesen oszlassuk azt el a felületen.

Sütemények esetében igyekezzünk süteménylisztet használni, pizza esetében jobb megoldás a pizzaliszt, míg kenyereknél és tésztáknál szintén másik típusra lesz szükség. Szükség esetén a tészta felszínére is hintsünk egy keveset, hogy biztosan ne ragadjon le.

A nyújtást mindig középen kezdjük el, hiszen sokan a tészta alján kezdik el, ami nem hoz egyenletes végeredményt. Ha tésztanyújtó gépet alkalmazunk, akkor pedig nem árt apróbb darabokat vágni, így könnyebben tudjunk használni az eszközt.

Összegezve

A tészta esetében nagyon fontos tehát, hogy az egyes fajtákhoz milyen lisztet használunk, milyen gyakran lisztezzük a tészta felszínét, de nem mindegy természetesen az sem, hogy milyen sodrófát és tésztanyújtót használnunk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)