A rezsiszámla nagymértékben függ az ablak szigetelésétől

A megfelelő nyílászáró beépítése napjainkban kulcsfontosságú. Az elmúlt években mindenki megtapasztalta az energiaválság és a rezsicsökkentés változásainak negatív hatásait. Egyre nagyobb figyelem hárul a megfelelő ablakok, ajtók beépítésére és az ideális szigetelés felhelyezésére, amivel csökkenthető a rezsiszámlán szereplő összeg.

Kompromisszumnak egyáltalán nincs helye

Az egyik legjobb megoldás arra, hogy az ablak szigetelése még hatékonyabb legyen, ha korszerű nyílászárókra cseréljük a jelenlegieket. Az RS Ablak lakásfelújítási szolgáltatásával ebben is tud segíteni. Természetesen ezenkívül is létezik több praktika arra, hogy a fűtésszámlából egy kicsit faragjunk, de a leghatékonyabb mindig az lesz, ha komplett cserét hajtunk végre.

Lehet próbálkozni házi módszerekkel, de ha igazán nagy szeletet akarunk kivágni a rezsiköltségekből, akkor forduljunk minél hamarabb szakemberhez. Addig is a spórolás jegyében érdemes lehet próbálkozni például a kibéleléssel.

Ez akkor lehet jó átmeneti megoldás, ha nagyon besüvít a szél az ablak melletti réseken. Ezeket eltorlaszolhatjuk régi törölköző betömködésével vagy újságpapírcsíkokkal. Igaz, ez nem valami esztétikus megoldás, de nagy csodát nem is érdemes tőle várni.

A habszivacs ennél már egy fokkal hatékonyabb, de hosszú távon ez sem fogja megállni a helyét. Fontos, hogy ennek is csak akkor van valódi hatása, ha két ablak közé tudjuk behelyezni, szimpla ablakoknál nem lesz eredményes. Ezt kombinálhatjuk ablakfólia felragasztásával is, amivel már az üveg szigetelése lesz egy fokkal jobb. A páralecsapódást is nagymértékben csökkenti az ablaküvegeken.

Továbbá ott van még az ablaktömítő szalag, ami egy rugalmas, habszerű anyag, és bármilyen méretű nyílás tömítésére nyugodtan lehet használni.

Érdemes a szilikonpasztával próbálkozni?

A kérdésre gyorsan választ is adunk, mert sokan próbálkoznak ezzel a “megoldással”. A szilikonpaszta nem igazán alkalmas ablakszigetelésre. Ezzel maximum a fűtési szezont lehet valamilyen szinten átvészelni, de nagy hátránya, hogy hamar megkeményedik és elveszíti a rugalmasságát, ami elengedhetetlen a megfelelő szigeteléshez.

Továbbá az is hátránya, hogy utólag a megkeményedett pasztát nagyon nehéz eltávolítani.

Ne halogassuk a cserét

Mint látható, nem igazán van olyan házi praktika, ami rövid és hosszú távon egyaránt megfelelő megoldást jelentene. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogyha valóban hatékony ablakszigetelést akarunk elérni, azt csak a nyílászárók cseréjével lehet megvalósítani.

A folyamat első lépése minden esetben a megfelelő szakember megtalálása. Utána jöhet a helyszíni felmérés, a lehetőségek tisztázása, a megfelelő kialakítás kiválasztása, majd jöhet a kivitelezés.

Érdemes az összes nyílászárót egyszerre lecserélni, hogy minden helyiségben a leghatékonyabb ablakszigetelés legyen, és ezzel a rezsiszámlát is nagymértékben tudjuk csökkenteni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)