A legjobb főzős és gasztro filmek

Az ízletes, egyszerű de mégis nyálcsorgató közeli felvételektől a komplex kulináris történetekig a gasztronómia rendszeresen megjelenik a filmvásznon. Legyen szó akár Netflix sorozatokról, akár hollywoodi kasszasikerekről, a főzőműsorok, dokumentumfilmek és fiktív cselekmények egy olyan egyedi műfajt hoztak létre, amely a legősibb vágyainkhoz szól: az ételhez, azon keresztül pedig a történetmeséléshez.

Valljuk be, mindannyiunk számára van valami tagadhatatlanul vonzó abban, ahogy egy séf elkészít egy ételkülönlegességet, vagy amikor egy kezdő szakács felfedezi a konyha és a főzés örömeit.

Nem csoda tehát, hogy az elmúlt évtizedek során ez a műfaj létrehozott néhány olyan filmet, amelyek látványvilágban, történetekben vagy akár mindkettőben kiemelkedtek, elkápráztatva a közönséget — és nem utolsó sorban az otthoni szakácsokra és a gasztronómia iránt érdeklődőkre is jelentős hatást gyakorolt.

Íme, a filmvilág és a főzés művészetének találkozása.

1. L’ecsó (2007)

Egy szívmelengető animáció egyenesen a Pixar-tól (Disney).

A történet egy Remy nevű patkány életét meséli el, aki arról álmodik, hogy séf lesz a világ kulináris fővárosában, Párizsban. Jól olvastad: patkány a konyhában — ez adja a film különlegességét. Mindeközben pedig gyönyörűen érzékelteti a főzés lényegét és azt a varázslatot, ami a konyhában történik.

2. Julie & Julia (2009)

Ez az igaz történeteken alapuló film összefonja Julia Child, egy amerikai kulináris ikon és Julie Powell, egy New York-i lány életét, aki megpróbálja megfőzni Child első könyvének mind az 524 receptjét.

A film a szenvedély, a kitartás és a francia konyha művészetének tökéletesítéséről szól. Aki szereti a konyhai felfedezést, annak biztosan tetszeni fog!

3. Séf (2014)

Jon Favreau a főszereplője a filmnek, ami egy tehetséges séfről szól, aki elveszíti éttermi állását, és ezért food truckot indít, hogy megvalósítsa kreatív álmát.

Ez a különleges alkotás a szokásos — és gyakran kiszámítható — konyhai történetek helyett bemutatja a vibráló street food kultúrát, mindeközben pedig a főzés örömét és annak fontosságát is, hogy az ember hű maradjon a szenvedélyéhez.

4. Sushiálmok (2011)

Magával ragadó dokumentumfilm, amely Jiro Onót, a 85 éves sushi mestert követi, aki a Sukiyabashi Jiro-t, egy három Michelin-csillagos éttermet üzemeltet Tokióban.

A film a tökéletességre való törekvését, munkamorálját és a sushi készítése mögött rejlő művészetet mutatja be kendőzetlenül.

5. Babette lakomája (1987)

Ebben a dán filmben egy nő megnyeri a lottót, és a nyereményét arra költi, hogy pompás lakomát készítsen egy kis vallási közösség számára.

Megható ábrázolása annak, hogy az étel hogyan hozhatja össze az embereket, és szolgálhat a szeretet és a nagylelkűség médiumaként.

6. Az élet ízei (2014)

Egy elragadó kulináris történet egy indiai családról, akik éttermet nyitnak Dél-Franciaországban — éppen szemben egy Michelin-csillagos francia étteremmel.

A film tökéletesen megragadja a kultúrák közötti különbséget és azok összecsapását, a gasztronómiai egyenlőséghez vezető utat és a fúziós konyha művészetét.

7. Olasz módra (1996)

Két olaszországi bevándorló testvér úgy akarja megmenteni küszködő éttermüket, hogy egy „nagy éjszakát” terveznek egy különleges menüvel — olasz módra.

Ez a film a kereskedelmi siker és az integritás közötti feszültséget vizsgálja, miközben a nézők számára szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

8. Tampopo (1985)

Egy igazán különc, japán film egy özvegyasszonyról, aki a tökéletes tál ramen elkészítésére törekszik — hasonlóan a korábban említett Jiro-hoz és a Sushi-hoz.

Csodálatos filmes csemege, amely a kulináris tökéletességre való törekvést és az ételek szerepét mutatja be a mindennapi életben.

Ezekben a filmekben nemcsak az a jó, hogy az emlékezetünkbe vésik az ételekhez fűződő érzelmi kötelékeinket (például, hogy miként hozza össze az embereket, és hogyan tükrözi identitásunkat és kultúránkat), hanem arra is rávilágítanak, hogy a főzés és a táplálkozás nem csupán szükséglet, hanem művészeti forma is egyben.

Amennyiben pedig mindezt a gyakorlatban is kipróbálnád, olvass tovább a Borsdarálón!

Kép forrása: Pexels.com