A 9 helyzet, amikor érdemes levenni a eljegyzési gyűrűket

Az ékszerek karbantartása, különösen, ha mindennap viseljük őket, kiemelt fontossággal bír.

Az apróbb karcolások polírozással eltávolíthatók, a zsíroktól és portól pedig rendszeres tisztítással megszabadulhatunk. Azonban előfordulhat, hogy az ékszer komolyabb sérüléseket szenved, amelyek már javítást igényelnek. A cikk célja, hogy megértsük, hogyan kerülhetjük el ezeket a károsodásokat.

Az elsődleges szempont a gyűrű típusa. Meg kell vizsgálni, tartalmaz-e drágakövet, milyen típusú követ, és hogyan van beépítve a gyűrűbe. Vannak-e különféle bevonatok a gyűrűn (például fekete ródium)?

Minden esetben érdemes konzultálni egy ékszerésszel annak érdekében, hogy megtudjuk, mennyire ellenálló az adott gyűrű a mindennapos igénybevételnek. A konzultáció során az eljegyzési gyűrűt elkészítő ékszerész pontos válaszokat fog adni a kérdéseinkre.

Fontos megjegyezni, hogy az arany egy viszonylag puha fém, így könnyen deformálódik és kopik. Minél vastagabb az anyag, annál ellenállóbb, minél több díszítő elemet tartalmaz, annál gyakrabban kell felújítani.

Még a rendeltetésszerű használat során is előfordulhatnak mikrosérülések, amelyeket polírozással el lehet távolítani. Ha azonban mélyebb karcolás történik – például véletlenül ütés következtében -, már nehezebb eltávolítani.

Bizonyos esetekben az eltávolítás akár anyagveszteséggel is járhat. Természetesen érzelmi szempontból nehéz megválni a szeretett ékszereinktől, még ha csak ideiglenesen is. Azonban, ha vigyázunk rájuk és óvjuk őket, sokáig megőrizhetjük eredeti állapotukat, és akár az unokáink is örömüket lelhetik majd bennük.

Mikor érdemes levenni a gyűrűt?

eljegyzési gyűrű

Kép forrása: Freepik.com

1. Mosogatás közben: A gyűrűt biztonságos helyre kell tenni mosogatás közben, hogy elkerüljük a karcolódást és az ütődéseket. Előfordulhat, hogy egy ütés következtében a drágakő kiesik, és nehéz lehet megtalálni a lefolyóban. Ha nem szeretnénk minden mosogatás alkalmával levenni kedvenc eljegyzési vagy karikagyűrűnket, érdemes gumikesztyűt viselni, hogy megvédjük a bőrünket a kiszáradástól.

2. Takarítás közben: Hasonlóan a mosogatáshoz, heves súrolás közben könnyen megsérülhet az ékszer és a vegyszerek árthatnak neki. Ilyen esetekben is javasolt gumikesztyűt viselni.

3. Zuhanyzás, fürdés, hajmosás: Az ékszerek károsodhatnak a vízben, ezért fontos óvni őket ezek alatt az tevékenységek alatt.

4. Cipekedés, nehéz tárgyak emelése, fizikai munka: Az arany puhább anyagnak számít, ezért könnyen deformálódhat, ha kemény tárgyhoz ér. Ilyen esetekben különös óvatossággal kell viselni a gyűrűt, és szükség esetén le kell venni.

5. Strandolás, fürdőzés: A gyűrű mérete általában nem változik gyakran, mivel az arany nem végtelenül tágul. Azonban ujjaink mérete változhat az időjárástól, az évszakoktól, és akár a napszaktól is függően. A vízben könnyen lecsúszhat a gyűrű, és azután már nehéz megtalálni. Egyesek már ezüstből és cirkóniumból készült másolatot készítenek ilyen alkalmakra, hogy a gyűrűt biztonságban tudják.

6. Termálvíz: A gyógyvizek károsíthatják az aranyat és bizonyos drágaköveket, ezért érdemes kerülni a gyűrűk érintkezését ilyen vizekkel.

7. Szauna: Nem csak az izzadság maró hatására kell gondolnunk, hanem az arany jó hővezető képességére is. Az ékszerek felhevülhetnek egy forró közegben, és kellemetlen érzést okozhatnak az arra érzékenyeknek.

8. Sport: Ajánlott levenni a gyűrűket testmozgás közben, hogy elkerüljük a karcolódást, ütődést és deformálódást.

9. Éjszakai pihenés: Alvás közben ékszereink biztonságban vannak, miközben pihenünk. Mindazonáltal mindenki másképp alszik, és más a mozdulatlanság foka. Ebben az esetben is óvatosságot javasolt, és mindenki a saját kényelme és biztonsága.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)