7 tipp az amerikai palacsinta sütéséhez

A hagyományos felcsavart palacsinta már régóta közkedvelt desszertnek számít Magyarországon, pufi rokona, az amerikai palacsinta az elmúlt években vált igazán népszerűvé. Jól elkészítve ezek a könnyű, ízletes és magas palacsinták, reggeliként és desszertként is megállják a helyüket.

Az ízletes és jól variálható édesség néhány hozzávalóból elkészíthető, és a sütése sem bonyolult, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk. Cikkünkben 7 tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével az amerikai palacsinta, igazán magas és habkönnyű állagú lesz. Lássuk a tippeket!

1. Használjunk sütőport és szódabikarbónát is

Az interneten és a szakácskönyvekben számos amerikai palacsinta receptet találunk, amelyek a tésztához többnyire sütőpor vagy szódabikarbóna hozzáadását javasolják. Ha igazán könnyű szerkezetű, pufi amerikai palacsintát szeretnénk sütni, akkor mindkettőből keverjünk a palacsinta tésztába!

2. Helyettesítsük a tejet joghurttal vagy íróval

A legtöbb amerikai palacsinta recept szerint a massza tejjel készül, azonban ezt érdemes íróra vagy joghurtra cserélni. Ezzel a trükkel, rengeteget javíthatunk a tésztánk állagán, ugyanis ezek a savasabb tejtermékek reakcióba lépnek a tésztában lévő sütőporral és szódabikarbónával. A reakció során buborékok keletkeznek, amelyek könnyűvé teszik a palacsinta tésztánkat.

3. Ne keverjük túl a tésztát

Fontos, hogy csomómentes palacsintatésztát készítsünk, ugyanakkor nem szavad a túlkeverés hibájába esnünk! Ha túldolgozzuk a tésztát, akkor a gluténszálak megerősödnek a tészta pedig rágósabb, tömörebb lesz. A keveréshez használhatunk turmixgépet vagy habverőt is.

4. Pihentessük a tésztánkat

A tészta pihentetése sokat segít a gluténszálak ellazításában, ezért sütés előtt 15-20 percig pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten anélkül, hogy átkevernénk vagy belenyúlnánk!

5. Megfelelő hőmérsékleten süssük

A megfelelő sütési hőmérséklet kulcsfontosságú, ha igazán szép, magas amerikai palacsintát szeretnénk sütni. Melegítsük elő a serpenyőt, az edény legyen forró, így a hő hatására szépen megemelkedik majd a palacsinta tésztája.

Arra ugyanakkor figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a serpenyő előmelegítését, mivel könnyen odaéghet a palacsinta, a belseje pedig annak ellenére is nyers marad, hogy a külseje már megégett.

6. Ne nyomkodjuk sütés közben

Sütés közben előfordul, hogy késztetést érzünk rá, hogy a konyhai lapáttal igazgassuk, nyomogassuk a palacsintákat, ezzel azonban tönkretehetjük a tészta laza szerkezetét, ami meggátolja, hogy szép magasak legyenek az amerikai palacsintáink. Ha a tészta a serpenyőbe került, utána a lehető legkevesebbet „piszkáljuk”!

7. Ne forgassuk a palacsintát

Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy sütés közben nem érdemes folyamatosan forgatni a palacsintákat. Az első oldal sütéséhez kicsit több idő kell, ha ez kész, óvatosan fordítsuk meg a palacsintát és süssük készre, majd pedig tálaljuk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk az amerikai palacsinta sütéséhez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com