5 étel, amit biztosan ehetsz foghúzás után

A foghúzás az egyik legkellemetlenebb dolog, amire egy fogorvosnál számíthatunk — ezért nem kifejezetten a kezelést kell okolnunk, hanem az utána következő napok korlátozásait. Létezik ugyanis néhány étel, amit fogászati műtét után mindenáron kerülnünk kell, hiszen gyulladáshoz vezethetnek.

De vajon mit érdemes tudni a foghúzás utáni étrendről?

Az első alapszabály, amivel minden fogorvos szembesíteni fog: közvetlenül a foghúzás után — amíg a zsibbadás tart — egyáltalán nem ajánlott enni. Ekkor ugyanis még nem tudod megfelelően mozgatni az izmaidat, ezért elharaphatod a szádat vagy akár félre is nyelhetsz.

A következő szabály már kevésbé köztudott és nyilvánvaló: a foghúzás után a pépek vagy turmixok sokkal nagyobb kárt okozhatnak, mint a normál, szilárd ételek. Előbbiek ugyanis megtapadhatnak a seben vagy a seb belsejében. Ugyanez igaz az olyan ételekre és gyümölcsökre is, amelyeknek apró magjai vannak (pl.: eper), ezért az ilyen jellegű ételeket a foghúzást követő napokban kerülni kell.

Ami még tilos ebben az időszakban, az a legtöbbünk által szeretett tej. A laktózérzékenyek jól tudják, hogy ebbe nemcsak maga a tej tartozik bele, hanem minden, ami tejből készül:

  • vaj,
  • tejföl,
  • túró,
  • sajt stb.

Ezek tehát a tiltott ételek — de melyek azok, amiket nyugodtan fogyaszthatsz?

1. Növényi tej alapú ételek

A vegán tejeket — legyen az akár mandulatej, zabtej, kókusztej vagy szójatej — és az ezeket tartalmazó ételeket gyakran ajánlják fogeltávolítás után, mivel ezek lágyak, és nem igényelnek túl sok rágást, ezáltal tökéletes helyettesítői a tehéntejnek.

2. Levesek

A levesek fontos tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek segítik a szervezet gyógyulását a fogászati műtét után. Egyes levesek, mint például a csontlevesek, magas kollagén tartalommal rendelkeznek, ami igencsak jótékony hatással lehet a gyógyulásra, a felépülésre és a gyulladás csökkentésére.

Fontos azonban tudni, hogy a vitaminok egy bizonyos hőfok után lebomlanak, ezért ha a leveseket nem a könnyű fogyaszthatóságuk, hanem kimondottan a magas tápértékük miatt fogyasztod, akkor jobban jársz a párolt ételekkel.

3. Párolt zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök fontos tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosítanak (hasonlóan a levesekhez), amelyek segítik a szervezet gyógyulását a fogászati műtét után. Egyes vitaminok, például a C-vitamin, bizonyítottan és kutatásokkal alátámasztott módon támogatják a gyógyulási folyamatot és erősítik az immunrendszert.

A párolt zöldségek lágy textúrája azonban kevésbé irritálja a foghúzás helyét, mint a nyers vagy ropogós zöldségeké. A párolás ugyanis az egyik leginkább kíméletes főzési módszer, amely a hagyományos főzéssel vagy sütéssel szemben segít megőrizni a zöldségekben lévő tápanyagokat.

De mi a helyzet azokkal a kedvenceinkkel, amelyek bár kevésbé egészségesek, mégis fontos részét képezik az átlagos étrendnek?

4. Péksütemények

A péksütemények könnyen fogyaszthatók és valljuk be, nehezen nélkülözhetők. Fontos azonban tudni, hogy olyan ételeket, péksüteményeket kell választanod, amelyek nem tartalmaznak tejet vagy cukrot, ezek ugyanis elősegítik a baktériumok elszaporodását, ezáltal a seb begyulladását.

5. Tészták

A tészták rengeteg energiát biztosítanak, és a rizshez hasonló apró szemű szénhidrát forrásokkal szemben nem tudnak beágyazódni a sebbe, ezért remek alternatívát jelentenek a fogműtét utáni étkezésekhez.

A fogeltávolítás utáni első néhány napban tehát általában puha, tápláló, könnyen rágható és lenyelhető ételek fogyasztása javasolt, amíg a száj be tud gyógyulni. A fogászati műtét után rendkívül fontos, hogy kövesd a fogorvosod konkrét utasításait, mivel minden eset és személy más és más, és az ajánlott étrendi korlátozások is eltérőek lehetnek.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Gianluca Gerardi