A csirkemell receptek mindig is a legnépszerűbb receptek közé tartoztak, hiszen a csirkemellet változatosan el lehet készíteni, sovány hús, akár diétázók, egészségtudatosan élők is fogyaszthatják. Akik alapból száraznak találják a csirkemellet, nekik a szaftos csirkemell recepteket ajánljuk, mert egy jó mártással, krémes szafttal készült csirkemellet garantáltan ők is imádni fogják.
3 isteni szaftos csirkemell recept
Bakonyi csirkemell
A bakonyi csirkemell egy kedvelt magyaros étel, hasonló mint a csirkepaprikás, de gomba és füstölt szalonna is kerül bele.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 25 dg gomba
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Elkészítés:
- A csirkemellet szeleteld fel, sózd és borsozd.
- Készítsd elő a többi alapanyagot: kockázd fel a szalonnát, aprítsd fel a vöröshagymát, kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, valamint szeleteld fel a gombát.
- Tedd egy serpenyőbe a felkockázott füstölt szalonnát és olvaszd ki a zsírját, majd a szalonna darabokat szedd ki a serpenyőből és tedd félre.
- A zsírban süsd elő a csirkemell a szeleteket , és tedd őket félre.
- A maradék zsírban párold üvegesre a felaprított vöröshagymát.
- Add a hagymához a felkockázott paprikát és paradicsomot és párold őket együtt pár percig.
- Add hozzá a felszeletelt gombát és pirítsd folyamatosan kevergetve.
- Ha a gomba nagyjából összeesett, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát és öntsd fel egy kevés vízzel.
- Tedd az elősütött csirkemell szeleteket a levével együtt a szaftba, és fedő alatt párold puhára.
- Keverd csomómentesre a tejfölt a liszttel. Keverj hozzá egy keveset a szaftból, majd öntsd a tejfölös habarást a serpenyőbe. Keverd el, és forrald össze.
- Kóstold meg, és ha szükséges sózd és borsozd, ízlés szerint hozzáadhatod a szalonna kockákat is.
A bakonyi csirkemellhez köretként jól illik a nokedli, tarhonya, főtt tészta, párolt rizs.
Lecsós csirkemell
A lecsós csirkemell szintén egy klasszikus magyaros fogás, amit a legjobb a nyári paprika és paradicsom szezonban elkészíteni.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg tv paprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 dl paradicsompüré
- só
- bors
- olaj
Elkészítése:
- Szeleteld fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
- Kockázd fel a paradicsomot, karikázd fel a paprikát, aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát, kockázd fel a kolozsvári szalonnát.
- Egy kevés olajon olvaszd ki a kolozsvári szalonnát, majd vedd ki az edényből a szalonna darabokat.
- A szalonna zsírján süsd elő a csirkemell szeleteket. Nem kell készre sütni őket, csak kapjanak egy kis színt, és tedd félre a csirkemellet.
- Ha szükséges pótold a zsiradékot, és közepes lángon párold üvegesre a vöröshagymát.
- Húzd le a tűzről a lábost, add a hagymához az őrölt pirospaprikát, keverd össze, és önts hozzá kb. 0,5 dl vizet, hogy a paprika meg ne égjen.
- Add a hagymás alaphoz a tv paprikát, paradicsomot, fokhagymát, keverd össze, és párold kb. 5 percig.
- Add a lecsós alaphoz a paradicsompürét, a szalonna darabokat, és az elősütött csirkemellet, sózd és borsozd.
- Főzd kb. 15-20 percig, míg a csirkemell és a lecsó teljesen el nem készül.
A lecsós csirkemellhez jól illik a tarhonya, főtt rizs, nokedli vagy főtt krumpli.
Mézes mustáros csirkemell ragu
Végezetül egy pikáns szaftos csirkemell receptet mutatunk be, ahol a méz édessége és a mustár csípősség teremti meg a harmóniát. Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, így akár hétköznapi vacsorára is főzhetjük.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 dl tejszín (30%-os)
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 0,5 dl olaj
Elkészítése:
- Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
- Egy tálban keverd össze a mustárt, mézet, tejszínt, és reszeld bele a fokhagymát.
- Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd fehéredésig a csirkemell csíkokat.
- Öntsd a tejszínes, mézes, mustáros keveréket a csirkemellre és keverd át.
- Alacsony lángon főzd, míg a csirkemell meg nem puhul.
- Kóstold meg a szószt és ízlés szerint sózd és borsozd. Ha szereted a csípőset, egy kis chili is mehet bele.
- És kész is a tejszínes mézes mustáros csirkemell, már csak finom köret kell hozzá, párolt rizs, főtt tészta, bulgur jól illik ehhez a szaftos csirkemell raguhoz.
Bízunk benne, hogy találtál kedvedre való szaftos csirkemell receptet, amit el fogsz készíteni.
Kép forrása: Pixabay.com