3 isteni szaftos csirkemell recept

A csirkemell receptek mindig is a legnépszerűbb receptek közé tartoztak, hiszen a csirkemellet változatosan el lehet készíteni, sovány hús, akár diétázók, egészségtudatosan élők is fogyaszthatják. Akik alapból száraznak találják a csirkemellet, nekik a szaftos csirkemell recepteket ajánljuk, mert egy jó mártással, krémes szafttal készült csirkemellet garantáltan ők is imádni fogják.

3 isteni szaftos csirkemell recept

Bakonyi csirkemell

A bakonyi csirkemell egy kedvelt magyaros étel, hasonló mint a csirkepaprikás, de gomba és füstölt szalonna is kerül bele.

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell
  • 25 dg gomba
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • bors

Elkészítés:

  1. A csirkemellet szeleteld fel, sózd és borsozd.
  2. Készítsd elő a többi alapanyagot: kockázd fel a szalonnát, aprítsd fel a vöröshagymát, kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, valamint szeleteld fel a gombát.
  3. Tedd egy serpenyőbe a felkockázott füstölt szalonnát és olvaszd ki a zsírját, majd a szalonna darabokat szedd ki a serpenyőből és tedd félre.
  4. A zsírban süsd elő a csirkemell a szeleteket , és tedd őket félre.
  5. A maradék zsírban párold üvegesre a felaprított vöröshagymát.
  6. Add a hagymához a felkockázott paprikát és paradicsomot és párold őket együtt pár percig.
  7. Add hozzá a felszeletelt gombát és pirítsd folyamatosan kevergetve.
  8. Ha a gomba nagyjából összeesett, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát és öntsd fel egy kevés vízzel.
  9. Tedd az elősütött csirkemell szeleteket a levével együtt a szaftba, és fedő alatt párold puhára.
  10. Keverd csomómentesre a tejfölt a liszttel. Keverj hozzá egy keveset a szaftból, majd öntsd a tejfölös habarást a serpenyőbe. Keverd el, és forrald össze.
  11. Kóstold meg, és ha szükséges sózd és borsozd, ízlés szerint hozzáadhatod a szalonna kockákat is.

A bakonyi csirkemellhez köretként jól illik a nokedli, tarhonya, főtt tészta, párolt rizs.

Lecsós csirkemell

A lecsós csirkemell szintén egy klasszikus magyaros fogás, amit a legjobb a nyári paprika és paradicsom szezonban elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg tv paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl paradicsompüré
  • bors
  • olaj

Elkészítése:

  1. Szeleteld fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
  2. Kockázd fel a paradicsomot, karikázd fel a paprikát, aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát, kockázd fel a kolozsvári szalonnát.
  3. Egy kevés olajon olvaszd ki a kolozsvári szalonnát, majd vedd ki az edényből a szalonna darabokat.
  4. A szalonna zsírján süsd elő a csirkemell szeleteket. Nem kell készre sütni őket, csak kapjanak egy kis színt, és tedd félre a csirkemellet.
  5. Ha szükséges pótold a zsiradékot, és közepes lángon párold üvegesre a vöröshagymát.
  6. Húzd le a tűzről a lábost, add a hagymához az őrölt pirospaprikát, keverd össze, és önts hozzá kb. 0,5 dl vizet, hogy a paprika meg ne égjen.
  7. Add a hagymás alaphoz a tv paprikát, paradicsomot, fokhagymát, keverd össze, és párold kb. 5 percig.
  8. Add a lecsós alaphoz a paradicsompürét, a szalonna darabokat, és az elősütött csirkemellet, sózd és borsozd.
  9. Főzd kb. 15-20 percig, míg a csirkemell és a lecsó teljesen el nem készül.

A lecsós csirkemellhez jól illik a tarhonya, főtt rizs, nokedli vagy főtt krumpli.

Mézes mustáros csirkemell ragu

Végezetül egy pikáns szaftos csirkemell receptet mutatunk be, ahol a méz édessége és a mustár csípősség teremti meg a harmóniát. Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, így akár hétköznapi vacsorára is főzhetjük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 2 dl tejszín (30%-os)
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 0,5 dl olaj

Elkészítése:

  1. Csíkozd fel a csirkemellet, sózd és borsozd.
  2. Egy tálban keverd össze a mustárt, mézet, tejszínt, és reszeld bele a fokhagymát.
  3. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd fehéredésig a csirkemell csíkokat.
  4. Öntsd a tejszínes, mézes, mustáros keveréket a csirkemellre és keverd át.
  5. Alacsony lángon főzd, míg a csirkemell meg nem puhul.
  6. Kóstold meg a szószt és ízlés szerint sózd és borsozd. Ha szereted a csípőset, egy kis chili is mehet bele.
  7. És kész is a tejszínes mézes mustáros csirkemell, már csak finom köret kell hozzá, párolt rizs, főtt tészta, bulgur jól illik ehhez a szaftos csirkemell raguhoz.

Bízunk benne, hogy találtál kedvedre való szaftos csirkemell receptet, amit el fogsz készíteni.

Kép forrása: Pixabay.com